Više zona bez dima, upozorenja još oštrija

Pušenjem će se smatrati "posjedovanje ili rukovanje upaljenim duvanskim proizvodom, bez obzira da li se dim aktivno udiše ili izdiše"
8 komentar(a)
zabranjeno pušenje, Foto: Reuters
zabranjeno pušenje, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.03.2015. 11:54h

Dodatna, oštrija upozorenja o štetnosti upotrebe cigareta, koja će morati da budu utisnuta na svakom pakovanju cigareta, novina su u Predlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda.

Predlog koji je na sjednici prije dva dana utvrdila Vlada predviđa da se u skladu sa direktivom EU na zadnjoj strani pakovanja obavezno naznači 14 "oštrih" upozorenja. Neka od njih su "Pušenje prouzrokuje moždani udar i invalidnost“, "Pušenje može ubiti vaše nerođeno dijete", "Pušenje prouzrokuje infarkt", "Pušenje prouzrokuje zakrečenje arterija".

Takođe, umjesto dosadašnjih upozorenja kao što su "Pušenje može da smanji plodnost" i "Pušenje prouzrokuje rak pluća" stoji da "Pušenje smanjuje plodnost", "Pušenje prouzrokuje devet od deset slučajeva raka pluća".

Novim izmjenama zakona duvanski proizvodi ne smiju se prodavati u javnom prostoru u kome se obavlja vaspitno-obrazovna i zdravstvena djelatnost, kao i u javnom prostoru sportsko-rekretivnih objekata.

Posebna pažnja u Predlogu zakona odnosi se na obezbjeđivanju vazduha bez duvanskog dima u javnom i radnom prostoru. Pojam "pušenje" tako, u skladu sa propisima EU, znači "posjedovanje ili rukovanje upaljenim duvanskim proizvodom, bez obzira da li se dim aktivno udiše ili izdiše".

Novi zakon predviđa i zabranu izlaganja drugih osoba sekundarnom duvanskom dimu.

Bonus video: