Mitropolit Mihailo: Upis manastira Ostrog na SPC kriminalno djelo opasno za državu

„U neredovnim političkim prilikama, crkveni vrh je korumpiranu administraciju naveo da joj, samo u danilovgradskoj opštini preda u vlasništvo toliko zemljište i skoro sve crkvene objekte. Ta imovina se posredno, stvarno i formalno od tada nalazi pod suverenitetom države Srbije“, kazao je Mihailo
131 pregleda 37 komentar(a)
Mitropolit Mihailo, Foto: Arhiva "Vijesti"
Mitropolit Mihailo, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 20.03.2015. 11:28h

Nezakoniti upis manastira Ostrog i Ždrebanik i 25 crkava u danilovgradskoj opštini na cetinjsku filijalu beogradske patrijaršije kriminalno veoma je opasno za Crnu Goru, upozorio je mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo.

Načelnik područne jedinice Uprave za nekretnine u Danilovgradu, Dragan Džaković, rekao je da je manastir Ostrog u vlasništvo Mitropoliji crnogorsko-primorskoj prepisao jedan od tehničkih fakulteta u Podgorici.

„Nezakoniti upis 1.634.664 kvadratnih metara livada, šuma i pašnjaka, manastira Ostrog i Ždrebanik i 25 crkava i crkvenih objekata u danilovgradskoj opštini na cetinjsku filijalu beogradske patrijaršije je kriminalno djelo visokog stepena opasnosti za našu državu“, saopštio je Mihailo.

Ta je filijala, kako je dodao, neprijateljska struktura čiji je smisao postojanja aneksija Crne Gore Srbiji.

„Očito dodvoravanje vlasti takvoj organizaciji, koja odbija da ih za to i slična krivična djela procesuira, uzelo je toliko maha da dovodi u pitanje i samu nezavisnost. Kao i svi demagozi cetinjska crkvena filijala pogrešno tumači stvarnost, pa tvrdi da je crkvena imovina uvijek bila njihova, iako je tek nedavno nezakonito upisana na njih“, naveo je Mihailo.

Da bi se zaklonila ta činjenica, dodao je, ni na jednom posjedovnom listu nije upisan datum upisa na nju.

„U neredovnim političkim prilikama, crkveni vrh je korumpiranu administraciju naveo da joj, samo u danilovgradskoj opštini preda u vlasništvo toliko zemljište i skoro sve crkvene objekte. Ta imovina se posredno, stvarno i formalno od tada nalazi pod suverenitetom države Srbije“, kazao je Mihailo.

Prema njegovim riječima, u tom kriminalnom poslu saučestvovala je činjenjem i nečinjenjem Uprava za nekretnine Područna jedinica iz Danilovgrada. „I prećutala tu činjenicu, umjesto da greške ispravi i pokrene krivični postupak protiv odgovornih lica“.

„Tako je zloupotrebom službenog položaja administracija izvršila izdaju domovine, upisujući kulturnu baštinu na kojoj se temelji nacionalni identitet, na neprijateljsku organizaciju. Nadamo se i vjerujemo da će Tužilaštvo za organizovani kriminal procesuirati krivce i imovinu vratiti u vlasništvo opštine i države“, poručio je Mihailo.

Bonus video: