INICIJATIVA TIVTA I KOTORA

Vrmac proglasiti regionalnim parkom prirode

6 komentar(a)
Ažurirano: 20.03.2015. 10:55h

Prvi sastanak predstavnika lokalnih uprava Tivta i Kotora, u cilju dogovora oko zajedničkih aktivnosti povodom proglašenja brda Vrmac regionalnim parkom prirode, održan je u Tivtu.

Menadžer Opštine Tivat Zoran Petranović i sekretarka Sekretarijata za uređenje prostora i zaštitu životne sredine Tatjana Jelić upoznali su predstavnike Opštine Kotor sa inicijativom tivatske Opštine za proglašenje brda Vrmac parkom prirode.

Marija Nikolić, predstavnica NVO "Kulturno zavičajnog udruženja Napredak - Gornja Lastva" upoznala je prisutne sa studijama koje su urađene u sklopu projekta "Baština - pokretač razvoja", a koje predstavljaju temelj Studiji zaštite, dokumentu što je neophodan za proglašenje zaštićenog prirodnog dobra.

Brdo Vrmac koje dijeli Tivatski od Kotorskog zaliva, pripada objema opštinama a svojim geografskim, prirodnim i kulturno-istorijskim karakteristikama, predstavlja izuzetnu vrijednost koju Tivćani već duže vrijeme pokušavaju zvanično zaštititi i valorizovati po principima održivog razvoja, u čemu sarađuju sa brojnim inostranim partnerima NVO "Expeditio" iz Kotora.

Kako je saopšteno iz lokalne uprave, predstavnici Opštine Kotor su izrazili zadovoljstvo predstavljenim studijama i rezultatima projekta, kao i spremnost da se u narednom periodu zajednički pristupi aktivnostima u cilju proglašenja Vrmca regionalnim parkom prirode.

Dogovoreno je da studije dostave Kotoranima, "nakon čega bi se definisale dalje aktivnosti".

Galerija

Preporučujemo za Vas