Legalni taksisti podržali: Uvesti red da bi mogli zarađivati

U gradu 4,12 auta sa taksi oznakom na 1.000 stanovnika, nadmašili i Švedsku
91 pregleda 1 komentar(a)
taksi, Podgorica, Foto: Vesko Belojević
taksi, Podgorica, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 19.03.2015. 19:50h

Predstavnici nekoliko taksi udruženja podržavaju najave Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj da će poništiti sve licence taksi vozača, kako bi se zaveo red u toj oblasti.

Podgorica, kako su “Vijesti” nedavno objavile, sa registrovanih 782 taksi vozila, ima 4,12 automobila sa taksi oznakom na 1.000 stanovnika, po čemu je nadmašila Švedsku i Holandiju. Broj taksista na ulicama doseže i cifru od 1.100, jer prema procjenama, i do 300 radi nelegalno. Vlasnik taksi Udruženja “De luxe” Novica Kovačević kazao je da podržava namjere Sekretarijata, istakavši da je i sam slao dopis da se uredi stanje u toj oblasti.

“Jedva čekamo da se to desi. Ništa još zvanično nijesmo dobili i ne znam ni kako je to sa licencama zamišljeno. Pretpostavljam da će biti po ubrzanoj proceduri...”, kazao je Kovačević. Sekretar resornog Sekretarijata Marko Rakočević kazao je medijima da će, osim ukidanja licenci taksistima i izdavanjem novih, postojati jasni kriterijumi i da će se tačno znati koliko će moći da se izda. Menadžer “Red taksija” Darko Stijović, takođe podržava namjeru i ističe da je krajnje vrijeme da taksisti počnu da žive od svoga rada i da Glavni grad ubira svoje prihode.

“To nam ide u prilog, jer nam taksisti koji rade u sivoj zoni, odnose ono što bi mogli prihodovati. Sa ovolikom nelegalnom konkurencijom jedva sastavljamo kraj s krajem. Poslujemo ili sa nulom ili sa gubitkom”, ocijenio je Stijović. U Programu organizovanja taksi prevoza na teritoriji grada za 2015. navedeno je da važećih licenci za obavljanje auto- taksi prevoza ima 346, a prevoz se obavlja sa 782 vozila.

Bonus video: