Pozitivna predlaže višu poresku stopu na luksuznu robu

0 komentar(a)
Srđan Perić, Foto: Pozitivna Crna Gora
Srđan Perić, Foto: Pozitivna Crna Gora
Ažurirano: 19.03.2015. 11:17h

Poslanik Pozitivne Srđan Perić će u skupštinsku proceduru predati zakonsko rješenje kojim se plaćanja PDV-a oslobađa oprema za bebe, a ta sredstva se obezbjeđuju iz više stope PDV-a na luksuznu robu.

Po tom predlogu zakona po višoj stopi PDV-a bi se, između ostalog, oporezivali putnička motorna vozila čija vrijednost prelazi 30.000 eura, jahte, gliseri, skuteri i satovi čija vrijednost prelazi 500 eura.

"Sredstva koja bi bila obezbijeđena po tom osnovu bi bila dovoljna da se plaćanja PDV-a oslobode hrana za odojčad, oprema za bebe uzrasta do 2 godine, dječja roba za uzrast do 2 godine i dječje pelene. Predloženim zakonskim rješenjem bi se ustanovila adekvatna ravnoteža kojom bi teret krize makar malim dijelom preuzeli i oni koji imaju najviše", navodi se u saopštenju Perića.

Kako se dodaje, ovakvom mjerom se želi uticati na zabrinjavajuće demografske trendove i kretanja koje se ogledaju u ukupnom starenju populacije, kao posljedicu destimulušućeg socio-ekonomskog ambijenta. Ujedno ovim zakonom bi se i finansijski olakšao proces odgajanja djece.

"Prema inicijalnim projekcijama i proračunima za ovo zakonsko rješenje neće biti potrebno obezbjeđivati dodatna finansijska sredstva, odnosno prihodna strana budžeta ne bi njime bila narušena, pa je time i za očekivati da će se za usvajanje ovog zakona lakše obezbijediti potrebna skupštinska većina", navodi se u saopštenju Perića.

Bonus video: