Dekovićeve NVO dobile skoro 60.000 eura

Istovremeno je „skresan“ prihod svih drugih organizacija sa hrvatskim predznakom, prvenstveno Hrvatskog građanskog društva iz Kotora
0 komentar(a)
Zvonimir Deković (Novina)
Zvonimir Deković (Novina)
Ažurirano: 18.03.2015. 19:04h

Od kada je kao predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) Zvonimir Deković, u drugoj polovini 2013, ušao u Upravni odbor Fonda za manjine, najveći dio novca iz državne kase namijenjenog projektima hrvatske manjine dobijaju njemu bliske organizacije.

To proizilazi iz analiza tri posljednje odluke UO Fonda za manjine, u kojem je u ime Hrvata Deković, koji je i član Predsjedništva jedine političke stranke Hrvata (HGI), njemu bliskim organizacijama iz državne kase u tom periodu prispjelo ukupno 59.950 eura, dok je istovremeno „skresan“ prihod svih drugih organizacija sa hrvatskim predznakom, prvenstveno Hrvatskog građanskog društva iz Kotora. HGD nije blizak HGI.

Sa druge strane, HGI kontroliše Hrvatsko nacionalno vijeće (HNV), u kome pored Dekovića, sjedi još nekoliko visokih funkcionera te partije, kao i NVO „Hrvatska krovna zajednica Dux Croatorum“ iz Tivta, koja je osnivač Dux radija i istoimenog portala. Prema odluci UO Fonda za manjine, krajem 2013. Dekovićevo HNV dobilo je 3.000 eura za projekat „Monografija Hrvatskog kulturnog društva Ljudevit Gaj 1934-1941“. Istovremeno, HNV je dobio i još 12.500 eura za projekat „Škola hrvatskih tradicionalnih plesova - osnivanje Folklornog ansambla HNV“. Na tom konkursu nije prošao projekat NVO „Dux Croatorum“ - finasiranje Dux radija i portala. Ipak, 2014. godine za finansiranje Dux radija i portala, NVO „Dux Croatorum“, u čijem je UO i Deković, od Fonda za manjine je tražila 24.710 eura, a dobila je 35.000.

Na dva prošlogodišnja konkursa Fonda za manjine Dekovićev HNV dobio je tri od četiri projekta koje je kandidovao: „Zoran Poleksić-izdavanje knjige o Mati Parlovu“ (3.500 eura), „Fešta rogača“ (3.150 eura) i „Književne večeri u Dubrovniku i Zagrebu“ (2.600 eura). Nije im prošao projekat „Obuka kadra za školu hrvatskih tradicionalnih plesova“, vrijedan 9.450 eura. Godinu ranije su dobili 12,5 hiljada eura, ali još nijesu imali ni jedan zvaničan nastup.

Tamo gore svi lobiraju, mora se biti realan

“Gledaj nešto – tamo gore lobira Hrvatsko građansko društvo iz Kotora, tamo gore lobira Dux Croatorum, tamo lobira Hrvatsko nacionalno vijeće, tamo lobira HGD sa doktoricom Zeković iz Podgorice i tamo lobira Vlado Marvučić iz Bara. Moramo shvatiti ljudi moji, da nismo sami na svijetu, da nismo mi, odnosno da sam ja centar svijeta i da se sve vrti oko mene. Moramo biti malo realni, ne možemo tražiti više nego što možemo“, kazao je, pored ostaloga, članovima Upravnog odbora Dux Croatoruma Zvonimir Deković, na sastanku održanom u avgustu prošle godine.

„Vijesti“ posjeduju tonski zapis sa tog sastanka.

Bonus video: