Žabljak: Od 800 radova izabrali najbolje

Nagradni fond obezbijedio je NP „Durmitor“ koji će po ustaljenoj praksi dio eksponata otkupiti i u narednom periodu ponuditi turistima kroz svoje prodajne objekte
0 komentar(a)
Žabljak izložba umjetnina, Foto: Obrad Pješivac
Žabljak izložba umjetnina, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 18.03.2015. 19:10h

Oko 800 tkanih, vezenih, heklanih, pletenih i rezbarskih radova, koliko su ih poštovaoci tradicionalnih vještina iz Žabljaka i Pljevalja izložili na tradicionalnoj osmomartovskoj izložbi u domu NP „Durmitor“, dalo je dosta posla žiriju da odabere i najbolje.

Žiri je u kategoriji tkanih radova pobjednikom proglasio Svetlanu Živković iz Pljevalja dok su druga i treća nagrada pripale Žabljačankama Jadranki Ostojić i Milenki Simićević.

Nagrade u konkurenciji vezenih radova pripale su Žabljačankama, prva Radi Žugić, druga Tomani Španjević, a treća Milodarki Bojović.

Velinka Laušević sa Žabljaka je najbolja pletilja, a njene sugrađanke Ruža Vuković i Milijanka Dubljević su osvojile drugu i treću nagradu.

U kategoriji heklanih radova prva nagrada je pripala Katarini Žugić, druga Milijani Đurđić, a treća Cani Kaljević.

Izložene rezbarije, gusle, minijaturne alatke i pokućstvo, makete starih kuća i druge rezbarije su tokom postavke, sa bogatstvom ornamenata prepoznatljivih u ovom kraju, privlačili najviše pažnje posjetilaca. Zbog toga je žiri odlučio da dodijeli više nagrada. Prva je pripala Isaku Simićeviću, druga Tadiji Ostojiću, a četiri treće su podijelili Koviljka Raonić, Milojka Usović, Mićun i Miodrag Karadžić.

Nagradni fond obezbijedio je NP „Durmitor“ koji će po ustaljenoj praksi dio eksponata otkupiti i u narednom periodu ponuditi turistima kroz svoje prodajne objekte.

Direktor NP “Durmitor” Tomo Pajović kaže da je izložba i ove godine privukla veliki broj izlagača.

Bonus video: