Marković: Tužilaštvo nas još nije kontaktiralo oko Marovića

Ranije je najavljeno da će putem međunarodne pravne pomoći specijalna tužiteljka Đorđina Nina Ivanović zatražiti da joj se dostave i podaci ko je i kada uplaćivao novac
96 pregleda 10 komentar(a)
Duško Marković, Svetozar Marović, Foto: Vesko Belojević
Duško Marković, Svetozar Marović, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 18.03.2015. 13:46h

Ministarstvo pravde još nije dobilo od Tužilaštva zahtjev za međunarodnu pravnu pomoć u istrazi tajnog računa porodice Svetozara Marovića u švajcarskoj HSBC banki.

To je kazao ministar pravde Duško Marković, nakon susreta sa predsjednikom Nacionalne agencije za borbu protiv korupcije Italije Rafaele Kantoneom.

"Ministarstvo pravde još nije kontaktirano po tom osnovu, za bilo kakvu aktivnost vezanu za međunarodnu pravnu pomoć. Ono što znam, je da tužilaštvo u sklopu svojih nadležnosti se bavi tim pitanjem", naveo je Marković.

Marković nije htio da komentariše slučaj Marović.

Tužilaštvo je nedavno saopštilo da će ispitati da li su Marovići imali tajni račun u Švajcarskoj na kojem je u jednom periodu bilo blizu četiri milona dolara i ako jesu kako su stekli taj novac.

Ranije je najavljeno da će putem međunarodne pravne pomoći specijalna tužiteljka Đorđina Nina Ivanović zatražiti da joj se dostave i podaci ko je i kada uplaćivao novac, na koji način, ko je podizao novac s tog računa i da li je novac možda presumjeravan na neki drugi račun i koji.

Dokumenta, koja je objavio međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara, pokazuju da je novac u švajcarskoj banci bio na računu Marovićeve supruge, Đorđine u periodu od 2006. do 2007. godine. Pristup računu imao je i Svetozar Marović, ali i njihov sin Miloš.

Marković je kazao je da je pitanje borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije suštinsko pitanje za Crnu Goru u procesu ukupnih reformi.

“Svi naši napori koji se tiču antikorupcijskih aktivnosti i reformi u borbu protiv korupcije u ovoj godini će imati posebnu dimenziju i poseban sadržaj”, kazao je Marković.

Marković se zahvalio Kantoneu na podršciji koju pruža Crnoj Gori na planu borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Kantone je rekao da je već postavljen nacrt memoranduma koji će uskoro biti potpisan i koji će “omogućiti razmjenu iskustva i prije svega da radimo zajedno kako bi stvorili profesionalnost”.

“Mi zaista vjerujemo da je Crna Gora odlučna na putu reformi u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i zaista u okviru naših mogućnosti želimo da pratimo ovaj rad koji se odvija u Crnoj Gori”, kazao je on.

Kantone je kazao da je nakon potpisivanja sporazuma između italijanske Direkcije za borbu protiv mafije i Vrhovnog državnog tužilaštva Crne Gore sve veća, i da je memorandum više puta aktiviran i da je dao rezultate.

“Znam da su pojedine istrage koje su započete u Italiji prenesene u Crnu Goru, znači na planu sudstva je veoma značajna saradnja koja daje plodove i sada treba da radimo da na isti način i na istom nivou stvorimo saradnju na polju borebe protiv korupcije”, kazao je on.

Kantone je ocijenio veoma hrabrom odluku Crne Gore da osnuje Agenciju za borbu protiv korupcije.

“Takođe smatramo da Agencija treba da bude u stanju da bude zaista operativna i upravo u tom smislu smo na raspolaganju za saradnju kako bi pružili naša znanja agenciji koja je u formiranju”, kazao je on.

Marković je odgovarajući na pitanja novinara kazao da će se Vlada u narednih šest mjeseci opredijeliti za trajno rješenje direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost.

“U ovom trenutku ne možemo govoriti o kandidatu”, kazao je on.

Dodao je da po Zakonu o Agenciji postoje dva modela penzionisanja službenika - po sili zakona pod određenim uslovima i po dobrovoljlnoj osnovi.

“Kako sada stvari stoje očekivati je da oko 70 službenika Agencije to pravo iskoristi po oba osnova. Mislim da je negdje oko 59 po sili zakona i oko desetak službenika na doborvoljnom principu”, kazao je on.

Bonus video: