Pljevlja: Rasvjeta radi i preko dana, a troškove plaćaju građani

Školski primjer nemara i nebrige onih koji bi po prirodi posla trebalo da budu primjer građanima je, kako navode, i zgrada EPCG - Sektor snadbijevanja u Ulici Ivana Milutinovića u Pljevljima, gdje sijalica ispred ulaza radi i danju i noću i to nekoliko mjeseci neprekidno
68 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 18.03.2015. 11:32h

U ulicama u Pljevljima tokom cijelog dana je uključena ulična rasvjeta, čime se nepotrebno uvećavaju troškovi građana te Opštine, smatraju u NVO "Breznica".

U toj NVO kažu da je riječ o potpuno neodgovornom odnosu ljudi koji su zaduženi za rad i funkcionisanje sistema ulične rasvjete.

Preko zaposlenih u Elektrodistribuciji i Sekretarijatu za stambeno - komunalne poslove, saobraćaj i vode, NVO “Breznica” je pokušala da ukaže na problem, ali se, tvrde, do danas ništa nije promijenilo.

Školski primjer nemara i nebrige onih koji bi po prirodi posla trebalo da budu primjer građanima je, kako navode, i zgrada EPCG - Sektor snadbijevanja u Ulici Ivana Milutinovića u Pljevljima, gdje sijalica ispred ulaza radi i danju i noću i to nekoliko mjeseci neprekidno.

Iz Breznice pitaju ko plaća utrošenu električnu energiju na tom mjestu, građani ili Elektroprivreda.

"Ili se ona knjiži kao gubitci na mreži koje plaćaju građani Crne Gore? Nadamo se da će je nakon objavljivanja ovog saopštenja konačno neko i ugasiti. Energetska efikasnost bi morala predstavljati prioritetnu mjeru u ostvarivanju ciljeva, u prvom redu štednje, bez obzira što se potrošnja električne energije koja se koristi u tzv. javnoj ili gradskoj rasvjeti plaća novčanim sredstvima iz budžeta Opštine, odnosno novcem svih građana Pljevalja. Ovakav neodgovoran odnos predstavlja školski primjer neodrživog i nedomaćinskog gazdovanja na štetu cijele zajednice.

Ako lokalna zajednica, odnosno Opština Pljevlja nije u stanju da krene u nabavljanje i postavljanje savremenih tehnoloških rešanja, na primjer postavljanje solarnih panela i stedljivih led sijalica u sistem ulične rasvjete, kao što to rade gradovi u okruženju, onda bar mogu podesiti uređaje da se sistem ulične rasvjete pali u trenutku kada je to zaista i potreba, a ne kao što je slučaj sada, da svakoga dana gori ulična rasvjeta bez ikakve potrebe“, saopšteno je iz NVO “Breznica”.

U toj organizaciji su kazali da je potrebno uspostavljanje neophodne infrastrukture, koja bi građanima, a prvenstveno donosiocima odluka, omogućila besplatne informacije i savjete o svim važnijim pitanjima u vezi energetske efikasnosti tj. mogućnostima uštede energije u svojim stanovima, porodičnim kućama, radnim organizacijama, javnim objektima i drugim mjestima boravka.

"U cilju dobijanja odgovora na opšta pitanja kao što je energetska efikasnost pljevaljske ulične rasvjete, koja svijetili usred dana, u nekoliko navrata, u različitim vremenskim intervalima, pa i danima, smo pokušavali da pronađemo nekoga, ko je zadužen za kontrolu i ko bi nam mogao dati informaciju, kakva je to energetska efikasnost i edukovanost širokih narodnih masa, kada sijalice ulične rasvjete svijetle u podne, a troškove uzalud potrošene električne energije, na ovaj način plaćaju građani, nismo mogli dobiti, jer su svi sagovornici tvrdili, da jednu polovinu ulične rasvjete „kontroliše” Elektordistribucija, a drugu Sekretarijt za stambeno - komunalne poslove, saobraćaj i vode - Opštine Pljevlja. Krivicu za ovakvo stanje su prebacivali na onog drugog uz tvrdnju, da dio gradske rasvjete koju oni održavaju i kontrolišu funkcioniše besprekorno, za raziliku od one druge”, navodi se u saopštenju.

Smatrajući da se na taj nečin grubo krše prava građana i da se njihov novac nepotrebno troši, u Breznici su pozvali nadležne da krenu u rješavanje ovih “više tehničkih, nego birokratskih problema koji svima nama proizvodi indirektne i vrlo visoke troškove zbog nečijeg očiglednog nemara”.

Galerija

Bonus video: