BP: Roditelji inficiranih beba prekinuli štrajk glađu

U bjelopoljskoj bolnici se mora sprovesti disciplinski postupak i utvrditi proceduralna odgovornost za narušene uslove rada, poručio je ministar zdravlja, Budimir Šegrt, i naglasio da taj proces nema nikakve veze sa istragom ili sudskim postupkom, niti prejudicira nečiju krivicu
104 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.03.2015. 20:21h

Očevi inficiranih beba prekinuli su danas oko 16.20 časova šestodnevni štrajk glađu, nakon što su troje osumnjičenih ljekara upućeni na odmore, koji će trajati do okončanja istrage.

Dr Tomislav Jeremić, Haka Tahirović i Zvonko Puletić najavili su danas da će „humanih i ljudskih razloga" uzeti godišnje odmore u nadi da će roditelji zbog takvog gesta prekinuti štrajk glađu.

“Pošto je objavljeno da je stigao nalaz vještačenja u vezi sa ovim slučajem iz Instituta za sudsku medicinu Medicinskog fakulteta u Beogradu, nadamo se da ćemo na ovaj način pomoći da institucije sistema u miru i bez pritiska od bilo koga rade svoj posao”, navodi se u saopštenju Opšte bolnice Bijelo Polje.

U saopštenju se dodaje da je najvažnije da Opšta bolnica redovno obavlja sve funkcije.

“Posebno naglašavamo da je, od ponovnog otvaranja porodilišta sa neonatologijom, u našoj bolnici porođeno 57 zdravih beba”, saopšteno je iz bjelopoljske bolnice.

Slaviša Knežević otac bebe koja je preminula nakon infekcije 5 zaraženih beba na bjelopoljskom porodilištu, sredinom novembra prošle godine, kazao je da se nada da će nakon vještačenja koje je stiglo iz Beograda ne samo uslijediti optužnica, već da će biti i proširena na više osoba.

Odbor traži da novi ministar što prije posjeti Bijelo Polje

Odbor za zdravstvo, rad i socijalno staranje zahtijeva od novoizabranog ministra zdravlja Budimira Šegrta da što hitnije otputuje u Bijelo Polje kako bi razgovarao sa menadžmentom Opšte bolnice, članovima Upravnog odbora, ljekarima i roditeljima inficiranih beba i da se nađe rješenje na zakonski zasnovan način, kao i da se najkasnije u četvrtak uveče u tome obavijesti ovo skupštinsko tijelo.

U bjelopoljskoj bolnici se mora sprovesti disciplinski postupak i utvrditi proceduralna odgovornost za narušene uslove rada, poručio je ministar zdravlja, Budimir Šegrt, i naglasio da taj proces nema nikakve veze sa istragom ili sudskim postupkom, niti prejudicira nečiju krivicu.

Poslanik DPS, Halil Duković, smatra da treba pustiti sistem da radi ono što je počeo.

Poslanik Socijaldemokratske partije, Izet Bralić, rekao je da posljedice događaja u Bijelom Polju "trpe građani, porodice i ljekari".

"Imamo dvije posljedice. Jedna je gubitak povjerenja u zdravstveni sistem, a druga je da većina najkvalitetnijih ljekara bježi od posla, u strahu da se može desiti nešto slično", naveo je on.

Poslanik Demokratskog fronta (DF), Janko Vučinić, podsjetio je da je u Srbiji, prije nekoliko dana, sedam osoba poginulo, pokušavajući da spase bebu.

"Ovdje, u Bijelom Polju, novorođeno dijete je stradalo. Poslije mjesec ipo, koliko je od toga prošlo, svi se ponašamo kao da se ništa nije dogodilo, izuzev onih roditelja koji itekako ne mogu preći preko tog bola i nepravde", naveo je on.

Poslanik DF-a, Emilo Labudović, rekao je da Odbor jedino može da apeluje na nadležne da urade najviše što mogu i da se nađe rješenje koje će, kako je naveo, sačuvati dostojanstvo profesija. »A sa druge strane, uvažiti opravdani revolt roditelja inficiranih beba«.

"Kao poslanik i član ovog Odbora, zahtijevam od novoizabranog ministra da koliko je večaras, otputuje u Bijelo Polje, sjedne sa odgovornima u Opštoj bolnici u tom gradu, sjedne sa ljekarima koji su predmet spora i sjedne sa roditeljima, koji štrajkuju glađu i da nađe rješenje i da se ne vraća iz Bijelog Polja dok se oni ljudi ne raziđu isped one ograde", poručio je on.

Labudović smatra da je to prvi test, obaveza i odluka Šegrta, koju treba da donese kao ministar.

Poslanik Pozitivne Crne Gore, Srđan Perić, takođe je apelovao na novimenovonog ministra da ode u Bijelo Polje i riješi problem.

"Ubijeđen sam, na osnovu informacija koje imam, da se može naći rješenje, samo da treba razgovarati. Šokiran sam da niko nije htio da razgovara iz krovnog menadžmenta do sada sa ljudima koji štrajkuju već petnaesti dan", kazao je on.

Predsjednik Odbora, Zoran Jelić, najavio je da će pozvati Šegrta i njegovog pomoćnika, Mensuda Grbovića, da prisustvuju sjednici tog skupštinskog tijela u petak.

Roditelji beba inficiranih u bjelopoljskoj bolnici, kazali su ranije da gube snagu, ali da vjeruju da će se aktuelna situacija završiti na njihovo zadovoljstvo.

Slaviša Knežević, Eldin Salemović, Predrag Karišik, Vučić Rakonjac i Ivica Ignjatović štrajkuju glađu ispred bjelopoljske bolnice i traže da se suspenduju bivši direktor bolnice, Tomislav Jeremić i načelnici Neonatologije i Ginekologije, Haka Tahirović i Zvonko Puletić.

Knežević, čija je beba preminula, kazao je agenciji MINA da polako gube snagu.

“Moral je do neba, istrajaćemo i ubijeđen sam da će se ova situacija riješti na naše zadovoljstvo “, naveo je on.

Knežević je kazao da je i on sinoć, nakon Ignjatovića, primio infuziju u jedinici Hitne pomoći.

“Dobro smo sada, roditelji te napaćene djece i ja. Nema odustajanja”, kazao je on.

Knežević nije želio da priča o detaljima razgovora sa vršiocem dužnosti direktora bolnice Biserkom Bulatović i predsjednikom bjelopoljske bolnice Aleksandrom Žurićem.

“Razgovora ima, a do rješenja ćemo doći. Nema pomaka za sada, ali počeli smo da razgovaramo i idemo ka rješenju”, dodao je Knežević.

On nije želio da precizira šta je to što su predložili Bulatović i Žurić, a sa čim se roditelji ne slažu.

Galerija

Bonus video: