Renedžeri će pratiti košute i jelene uz Taru

„Zbog visokog sniježnog pokrivača, krupni sisari, jeleni, srne i košute, su se sa višin nadmorskih visina gdje im je prirodno stanište, spustili do same rijeke Tare"
3 komentar(a)
sijeno, košute, Foto: NP Biogradska gora
sijeno, košute, Foto: NP Biogradska gora
Ažurirano: 16.03.2015. 15:25h

Preduzimaju se sve mjere i radnje da kvalitetno zaštitimo plemenitu divljač koja se iz prašume spustila ka rijeci Tari, odnosno lokalitetu Široka Dolina, saopštili su danas iz NP „Biogrdska gora“.

Kako je kazao direktor tog preduzeća Saša Jeknić, uvedena su noćna dežurstva i renedžeri će pratiti košute i jelene sve dok se ne vrate ka svojim prirodnim staništima u srcu prašume.

„Zbog visokog sniježnog pokrivača, krupni sisari, jeleni, srne i košute, su se sa višin nadmorskih visina gdje im je prirodno stanište, spustili do same rijeke Tare, odnosno do lokaliteta Široka Dolina- objašnjava on.

Proteklih dana je primijećen „pokret“ značajnog broja košuta i srna, prema nekim procjenama preko dvadeset grla, ka rijeci Tari, odnosno lokalitetu Široka Dolina. Zbog toga svakodnevno na desetina posmatrača pored magistrale u Štitarici. Iz NP „Biogradska gora“ su potom angažovali rendžere da prate kretanje divljači.

Uslove za noćno dežuranje rendžera momogućilo je omogućilo komunalno preduzeće „Gradac“ iz Mojkovca.Iz uprave NP „Biogradska gora“ ističu da su dobru saradnju, u zaštiti plemenoite divljači, ostvarili sa ispostavama policije Kolašina, Mojkovca i Berana kao i lovačkim društvom „Lovac“ iz Kolašina i lovcima iz Mojkovca.

Bonus video: