Karišik: Sve je teže i teže, ali ćemo ići do kraja

"Nije nam se niko od nadležnih obratio. Treću noć smo proveli na otvorenom, a ovo je četvrti dan kako štrajkujemo glađu", kazao je roditelj jedne od inficiranih beba, Predrag Karišik
52 pregleda 31 komentar(a)
Bijelo Polje protest, Foto: Jadranka Ćetković
Bijelo Polje protest, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 16.03.2015. 16:11h

Roditelji beba inficiranih u bjelopoljskoj bolnici, koji štrajkuju glađu pred tom zdravstvenom ustanovom, kazali su da im je sve teže, ali da im se niko od nadležnih još nije obratio.

Slaviša Knežević, Eldin Salemović, Predrag Karišik, Vučić Rakonjac i Ivica Ignjatović već četvrti dan štrajkuju glađu ispred bjelopoljske bolnice sa zahtjevom da se ljekari odgovorni za infekciju beba suspenduju.

Oni traže da se suspenduju bivši direktor bolnice, Tomislav Jeremić i načelnici Neonatologije i Ginekologije, Haka Tahirović i Zvonko Puletić, protiv kojih se u Višem sudu u tom gradu vodi krivični postupak.

"Nije nam se niko od nadležnih obratio. Treću noć smo proveli na otvorenom, a ovo je četvrti dan kako štrajkujemo glađu", kazao je roditelj jedne od inficiranih beba, Predrag Karišik.

Karišik je rekao agenciji MINA da roditelje snaga polako izdaje i da je pitanje trenutka kada će nekom "doći teško".

"Stanje je vrlo napeto i sve je teže i teže", kazao je Karišik.

On je poručio da će roditelji, kako je kazao, ići do kraja.

"Iako postoji mogućnost da to platimo svojim životima", rekao je on.

Podrška roditeljima inficiranih beba Demokratski front (DF) podržao je zahtjeve roditelja inficiranih beba iz Bijelog Polja i osudio ponašanje nadležnih organa koji, kako se ocjenjuje, nisu pokazali ni minimum odgovornosti za one koje je tragedija zadesila. “Činjenica da roditelji inficiranih beba do svojih prava i zadovoljenja pravde moraju da dođu na teži način od onog koji je normalan u demokratskim i pravno uređenim državama najbolje svjedoči o katastrofalnom stanju ne samo crnogorskog zdravstva nego i čitavog sistema, koji počiva na korupciji i nepotizmu”, kaže se u saopštenju DF. Oni su ocijenili da se još jednom pokazalo da su interesi funkcionera Demokratske partije socijalista (DPS), ovoga puta, kako su naveli, u bijelim mantilima, mnogo značajniji od poštenih i čestitih građana, koji samo traže da se sankcioniše nečiji nemar i nestručnost zbog kojih je došlo do tragičnih događaja. “Na čitav niz učinjenih krivičnih radnji nadovezala se i skandalozna izjava funkcionera DPS-a, ministra u vladi Mila Đukanovića i vd. ministra zdravlja, Suada Numanovića, koji je kazao da "ono što se desilo u Bijelom Polju nije ništa spektakularno", saopštili su iz DF-a.

Oni su upozorili da se najveći krivci za ovakvu situaciju nalaze na čelu vlasti, jer se sa te pozicije postavljaju i kontrolišu svi u sistemu zbog kojih ispaštaju građani. “Zato je bilo logično, makar u demokratskim državama, da nakon tragedije u Bijelom Polju ne ostane sve na ostavci ministra, nego da odgovornost prvo ponese onaj koji imenuje ministre”, navodi se u saopštenju DF-a Oni su ocijenili da je ta osoba tvorac haosa u svim segmentima društva, od zdravstva do prosvjete, jer je stvorio to “nakaradno” pravilo po kome se na najodgovornija mjesta biraju odani partijski kadrovi, a ne ljudi od struke i ugleda. “Od raskola u jedinstvenom DPS-u promovisan je novi partijski princip unapređivanja poslušnih i lojalnih neznalica na najodgovornije dužnosti u zemlji”, kazali su iz DF.

Bonus video: