Provalija na putu u Kosovićima, AMSCG: To je seoski put, zato nismo znali za odron

“Klizište se pokrenulo nakon posljednjih velikih kiša, na najmanje pet mjesta su odroni”, požalili su se “Vijestima” mještani Limljana
114 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 16.03.2015. 06:59h

Podgoričanin, koji je vozio biciklo juče, snimio je klizište koje je odnijelo put u blizini raskrsnice za Limljane, na starom putu za Bar.

Putem ne mogu prolaziti automobili, jedva i pješaci, a na fotografijama se vidi da je saobraćajnica bukvalno uništena.

Klizište je u Kosovićima, a prema informacijama “Vijesti”, niko ne živi tamo za stalno, iako se u tom mjestu nalazi nekoliko kuća.

Mještanin Virpazara, koji nije želio da mu se ime pominje, kazao je da je put urušen već mjesec dana i da još uvijek niko nije reagovao.

Tvrdi da na toj saobraćajnici ima još nekoliko manjih klizišta, ali da niko nije održavao taj put ili brinuo o tome, od kada se otvorio tunel Sozina.

On je “Vijestima” kazao da su se mještani odavno navikli na loš put, pa ga izbjegavaju, dok ga samo vikendom koriste uglavnom lovci.

Iz Auto-moto saveza “Vijestima” je pojašnjeno da se taj put vodi kao seoski, odnosno nekategorisani i da zbog toga ne znaju za odron.

“Klizište se pokrenulo nakon posljednjih velikih kiša, na najmanje pet mjesta su odroni”, požalili su se “Vijestima” mještani Limljana.

Oni dodaju da znaju da je taj kraj trusno područje, sa jakim podzemnim vodama, međutim, dodaju, njihove višegodišnje pritužbe i žalbe zbog stanja na putevima do Limljana, kao i da nikoga od nadležnih ne dotiču.

U mjesto se sada sigurno moće doći samo donjim putem od Virpazar.

Sredinom januara aktiviralo se klizište, koje je veoma oštetilo asfalt na lokalnom putu Virpazar- Bar preko Sutormana, na dionici od zaseoka Marovići u Boljevićima do zaseoka Kosovići-skretanje za Limljane.

Na gornjem putu, kako ga zovu Crmničani, tada je obustavljen saobraćaj za sva vozila, a vozačima je bila preporučena alternativna dionica za Limljane, od zaseoka Kosovići do Virpazara.

Zemljište se pokrenulo i 2013, dionica od tunela Sozina loša

Limljani su bili skoro odsječeni od svijeta u januaru 2013. godine, jer su obilne kiše aktivirale klizišta koja su potpuno uništila lokalne puteve do Virpazara i željezničkog stajališta Crmnica.

To su stara klizišta koja su u jesen 2012. bila dijelom sanirana, ali, uzalud, jer su putevi od 19. do 22. januara 2013. razoreni na nekih stotinu metara dužine.

Treći put koji koriste mještani, preko Gluhog Dola od tunela Sozina, zbog jakih kiša takođe je odavno u lošem stanju.

To crmničko selo je odavno poznato po proizvodnji vina, a ovdašnji vinski podrumi i proizvođači osvajači su medalja na brojnim međunarodnim smotrama i sajmovima.

Galerija

Bonus video: