Novi pristup upravljanja šumama u nacionalnim parkovima

Stručne službe Javnog preduzeća pripremile su projekat Upravljanje šumama u nacionalnim parkovima Crne Gore, i njegova realizacija je počela, a implementacija će trajati do kraja godine
66 pregleda 1 komentar(a)
nacionalni parkovi_1, Foto: L.ZEKOVIĆ
nacionalni parkovi_1, Foto: L.ZEKOVIĆ
Ažurirano: 15.03.2015. 14:21h

Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore (NPCG) počelo je sa realizacijom projekta iz oblasti zaštite životne sredine, koji podrazumijeva novi pristup upravljanja šumama u nacionalnim parkovima.

Kako je saopšteno iz NPCG, crnogorsko Ministarstvo ekonomije i Ministarstvo vanjskih poslova Norveške potpisali su memorandum o razumjevanju po osnovu kojeg ta država obezbjeđuje sredstva Crnoj Gori u okviru šeme bilateralne saradnje na projektima iz prethodno definisanih prioritetnih oblasti.

„Stručne službe Javnog preduzeća pripremile su projekat Upravljanje šumama u nacionalnim parkovima Crne Gore, i njegova realizacija je počela, a implementacija će trajati do kraja godine“, kaže se u saopštenju.

Projekat se, kako je pojašnjeno, sastoji od više segmenata, a jedan od glavnih podciljeva je razmjena iskustva kroz organizovanje okruglih stolova i studijske posjete nacionalnim parkovima i drugim zaštićenim područjima u regionu.

„Drugi segment je prikupljanje podataka sa terena - inventura šuma posebnom metodologijom koju su definisali angažovani eksperti. Takođe, izvršiće se prikupljanje podataka sa posebno definisanih oglednih površina koji će se koristiti za lakše i konkretnije definisanje ciljeva i podciljeva zaštite razvoja i unaprjeđenja šumskih ekosistema u nacionalnim parkovima“, pojasnili su iz NPCG.

Kako su naveli, treća faza sastoji se od pohranjivanja podataka u specijalizovana softverska rješenja, obrade i analize tih podataka.

Na osnovu dobijenih podataka biće donesena stručna studija, u kojoj će biti definisani ciljeve i mjere i aktivnosti za njihovo ostvarivanje.

„Realizacijom ovog Projekta počeće se sa novim pristupom prikupljanja, obradom i analizom podataka u cilju praćenja velikog broja parametara i indikatora, a koji će se koristiti za lakše, temeljnije i pouzdanije donošenja odluke u pravcu zaštite, i unaprjeđenja šumskih ekosistema u nacionalnim parkovima Crne Gore“, kazali su iz NPCG.

Prema njihovim riječima, 19. i 20. marta će u Podgorici, biti održan okrugli sto, na kojem su pozvani stručni saradnici iz oblasti šumarstva iz nacionalnih parkova i zaštićenih područja iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Slovenije i Srbije.

Učesnici će, kako je najavljeno iz NPCG, prezentovati upravljanje šumama u zaštićenim područjima iz kojih i dolaze.

„Na osnovu različitih prezentacija, diskusija i mišljenja o upravljanju šumama u zaštićenim područjima, razmijeniće se iskustva i uvidjeti prednosti i nedostatke metoda i načina upravljanja. Takođe, predstavnici Slovenije i Hrvatske, koje su članice Evropske unije, upoznaće nas sa njihovim iskutvom i saznanjima koja će nam koristiti u cilju usaglašavanja sa zakonodavstvom i preporukama za pridruživanje Crne Gore Uiji“, naveli su iz tog Javnog preduzeća.

Oni su naglasili da se sve to odnosi na oblast šumarstva, kao jednog od najvažnijeg segmenta kojim se odlikuju nacionalni parkovi i druga zaštićena područja u Crnoj Gori

Bonus video: