SAVJETA ZA GRAĐANSKU KONTROLU RADA POLICIJE

Policija da obezbijedi stvaranje tolerantnog okruženja

Iz savjeta su apelovali da je posebno važno da se nastave specijalističke policijske obuke, dalja senzibilizacija policije za rad i pristup LGBT zajednici kao i da se policijska kontakt mreža učini više vidljivom i dostupnom
100 pregleda 1 komentar(a)
mr Aleksandar Saša Zeković, Foto: Savo Prelević
mr Aleksandar Saša Zeković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 15.03.2015. 14:15h

Uprava policije treba da obezbijedni stvaranje tolerantnog okruženja u policijskoj organizaciji za sve LGBT osobe kako se ne bi suočavale s distancom i trpjele diskriminaciju na osnovu seksualne orjentacije i rodnog identiteta, apelovali su iz Savjeta za građansku kontrolu rada policije.

Iz Savjeta je saopšteno da su razmatrali pritužbu nekoliko LGBT organizacija u vezi primjene policijskih ovlašćenja, nakon provedenog postupka, konsulatacija sa civilnim društvom i LGBT pokretom.

Naveli su da je Savjet snažno posvećen uspostavljanju i njegovanju dijaloga i povjerenja između policije i marginalizovanih društvenih grupa, posebno onih koji se suočavaju sa snažnom društvenom distancom i neprihvatanjem.

„Razvijanje i stalno poboljšanje kvalitetnog, odgovornog i partnerskog odnosa policije sa svim manjinskim zajednicama strateško je opredjeljenje Savjeta za građansku kontrolu rada policije“, navodi se u saopštenju Aleksandra Saše Zekovića.

Oni su pozdravili uspostavljene mjere obezbjeđenja Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova i Centra bezbjednosti Podgorica, javnih lokacija na kojima se dešava kulturni, društveni i zabavni život crnogorske LGBT zajednice.

„Mjere cjelodnevnog nadzora, koje se preduzimaju, po inicijativi same policije, i uz značajne resursne napore, pokazale su se opravdanim i zaslužuju punu podršku i pohvalu svih demokratskih struktura. Od kada su uspostavljene serijski napadi na ova mjesta su u potpunosti obustavljeni“, kazali su iz Savjeta.

Dodali su da to tijelo snažno podržava nastavak aktivnosti koji doprinose obnovi, njegovanju i jačanju međusobnog povjerenja.

„S tim u vezi od ključne je važnosti, da se implementiraju strateške mjere iz Strategije za unapređenje kvaliteta života LGBT osoba u Crnoj Gori, koju je, Vlada, na osnovu komunikacije i saradnje s LGBT zajednicom, usvojila 9. maja 2013. godine“, ocjenjuje se u saopštenju.

Iz Savjeta su pozvali direktora Stojanovića da preduzme odgovarajuće korake kako bi se u punu funkciju stavio Tim povjerenja Uprave policije i LGBT zajednice u cilju kvalitetnijeg monitoringa, komunikacije i dijaloga o primjeni policijskih ovlašćenja u slučajevima diskriminacije i nasilja nad LGBT osobama.

„Posebno je važno da se nastave specijalističke policijske obuke, dalja senzibilizacija policije za rad i pristup LGBT zajednici kao i da se policijska kontakt mreža učini više vidljivom i dostupnom“, apelovali su iz Savjeta.

Oni su pozvali Stojanovića da se osnaže aktivnosti i pruži potrebna podrška stvaranju tolerantnog i podsticajnog okruženja u samoj policijskoj organizaciji za sve LGBT osobe kako se ne bi suočavale s distancom kolega i kako ne bi trpjele diskriminaciju i suočavale s drugim negativnim posledicama po osnovu svoje seksualne orjentacije i rodnog identiteta.

Savjet preporučuje da se ta posvećenost, i principi, reafirmišu kroz posebnu izjavu koja će biti dostupna svima u policiji i javnosti u cjelini.

„Savjet za građansku kontrolu policije ohrabruje dalje jačanje partnerstva Uprave policije, LGBT zajednice i grupa koje je zastupaju na polju obrazovanja, analize efekata rada, monitoringa primjene policijskih ovlašćenja i izdavačke produkcije u cilju jačanja međusobnih kapaciteta i povjerenja, te redovne i blagovremene komunukacije i informisanja“, kaže se u saopštenju.

Oni smatraju da je posebno važno osnažiti kapacitete policije za doslednu i efikasnu primjenu zakona i krivično pravnu zaštitu LGBT osoba.