Energetska zajednica da osigura da jugoistočna Evropa ne postane deponija

“Više se mora učiniti na obračunavanju sa energetskim siromaštvom i zaštiti korisnika, posebno ranjivih, kao i osiguravanju pristojnih uslova za rad”, rekla je Ddd, navodi se u saopštenju Green Home
0 komentar(a)
deponija, smeće, Foto: Boris Pejović
deponija, smeće, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 15.03.2015. 10:55h

Okvir Energetske zajednice treba da stvori jednake šanse za ekološke standarde i osigura da jugoistočna Evropa ne postane deponija za prljave energetske projekte, ocijenjeno je na javnih konsultacija o budućnosti te asocijacije.

Zastupnica Evropskog parlamenta, Anelis Dods, kazala je društveni aspekt Energetske zajednice mora biti uzet u obzir u bilo kojoj diskusiji o njenoj budućnosti.

“Više se mora učiniti na obračunavanju sa energetskim siromaštvom i zaštiti korisnika, posebno ranjivih, kao i osiguravanju pristojnih uslova za rad”, rekla je Dods, navodi se u saopštenju Green Home, koji je uz Mrežu za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) predstavljao Crnu Goru na konsultacijama.

Na konsultacijama je potencirana važnost primjenjivanja pravila o javnim nabavkama i državnoj pomoći, kako bi se u regionu povećala transparentnost i podstakla Energetska zajednica da se obaveže na Mapu puta EU do 2050. godine i prioritetno primjeni klimatske ciljeve za 2020. i 2030. godinu.

Povodom javnih konsultacija o budućnosti Energetske zajednice, predsjedavajući delegacija Evropskog parlamenta za šest zemalja u procesu pristupanja EU i potpredsjednik Evropskog parlamenta, uputili su pismo potpredsjedniku Evropske komisije, Marošu Šefčoviču, i komesaru za klimu i energetiku, Miguelu Ariasu Kaeteu, podstičući ih da se reforma Ugovora o Energetskoj zajednici uskladi sa zahtjevima članstva u EU.

Ugovor o Energetskoj zajednici povezuje EU sa zapadnim Balkanom, Ukrajinom i Moldavijom. Proces revizije Energetske zajednice, koji je trenutno u završnoj fazi, trebalo bi da osigura da partnerske zemlje zadovolje relevantne uslove u oblasti zaštite životne sredine, klimatskih promjena, kao i socijalne uslove pri razvijanju njihovih energetskih politika.

Predlog za reformu ugovora o Energetskoj zajednici pokrenula je radna grupa na visokom nivou, oformljena u oktobru 2011. godine. Cilj radne grupe je da procijeni adekvatnost institucionalnih riješenja i metoda rada Energetske zajednice u ostvarivanju njenih sporazuma o njoj. Radna grupa je u junu objavila izvještaj prema kojem ostvarivanje ciljeva nije moguće bez rofrmi, kako pravnih, tako i proceduralnih i institucionalnih.

Bonus video: