Nadležni da hitno reaguju zbog štrajka glađu roditelja inficiranih beba

Udruženje navodi da više nego obeshrabruje opravdanje da je upravni odbor Bolnice u ostavci i da se čeka izbor novog koji bi mogao da se izjasni povodom zahtjeva roditelja.
5 komentar(a)
Bijelo Polje protest, Foto: Jadranka Ćetković
Bijelo Polje protest, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 15.03.2015. 13:41h

Ministarstvo zdravlja i uprava Opšte bolnice u Bijelom Polju trebaju hitno da reaguju kako bi se spriječile dalje negativne posljedice po zdravlje članova porodica inficiranih beba, koji su prije tri dana počeli štrjk glađu, poručuju iz Udruženja Roditelji.

U saopštenju se navodi da bi Ministarstvo moralo da u najkraćem mogućem roku odreaguje i donese odluku, baš kao i uprava bolnice, čiji je kolegijum ljekara procijenio da se ljekari Tomislav Jeremić i Haka Tahirović mogu vratiti na posao, što je i dovelo do protesta, a zatim i štrajka glađu roditelja inficiranih beba.

Udruženje navodi da više nego obeshrabruje opravdanje da je upravni odbor Bolnice u ostavci i da se čeka izbor novog koji bi mogao da se izjasni povodom zahtjeva roditelja.

“Javnost očekuje od Ministarstva da preuzme odgovornost kao glavni nadzorni organ jer čekanje i prebacivanje “vrućeg krompira” u ruke upravnog odbora nije rješenje i odugovlači rješavanje situacije, koja produžava višemjesečnu agoniju pet porodica,” stoji u saopštenju.

Udrženje Roditelji vjeruje i da Ljekarska komora ima osnov za reagovanjem, u skladu sa njenim Statutom.

“Poštujući pretpostavku nevisnosti, saglasni smo da ljekare ne treba javno osuđivati dok se ne utvrdi da li su krivi, ali se pitamo čemu služi njihovo vraćanje na posao. Da li je potrebno da se dogode nove potresne situacije da bi neko konačno čuo roditelje beba, nakon svega što prolaze od momenta kada su se njihova djeca razboljela?,” piše u saopštenju.

Crna Gora se ne može pohvaliti kada je situacija u većini crnogorskih porodlišta u pitanju, jer, kako su nas upozorili i stručnjaci koji su radili detaljnu analizu za potrebe UNICEF-a i Ministarstva zdravlja, veliki broj osnovnih uslova i standarda i procedura nijesu odgovarajući, zaključuju iz Udruženja Roditelji.

Bonus video: