Šavnik: U nedjelju počinje Buk fest

"Pokušaćemo sa festivalom da dignemo turistički potencijal na veći nivo. Festival će trajati dva dana i osim muzičkog dijela, biće i premijera eko filma o rijeci Bukovici Mladena Ivanovića. Film je sniman na teritoriji Bukovice i Timara"
314 pregleda 2 komentar(a)
Buk fest, konferencija, Foto: Svetlana Mandić
Buk fest, konferencija, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 19.09.2018. 11:36h

Iako Ekološki pokret "Donja Bukovica" i Opština Šavnik nijesu našli "zajednički jezik" kada je u pitanju zaštita rijeke Bukovice i sprečavanje planirane gradnje malehidroelektrane, jesu kada je u pitanju turistička valorizacija tog prostora pa će u nedjelju i ponedjeljak, 23. i 24.septembra, zajedno sa Ekološkim pokretom "Ozon" organizovati "Buk fest". Kako je na konferenciji za novinare kazao Nikola Vemić, direktor festivala, cilj im je da promovišu i valorizuju turističke potencijale Šavnika, u ovom slučaju Donje Bukovice.

"Pokušaćemo sa festivalom da dignemo turistički potencijal na veći nivo. Festival će trajati dva dana i osim muzičkog dijela, biće i premijera eko filma o rijeci Bukovici Mladena Ivanovića. Film je sniman na teritoriji Bukovice i Timara", kazao je Vemić.

Podsjetio je da je Ivanović snimio dokumentarne festivale o Beranselu i Ulcinjskoj solani.

Vaska Zorić , v.d. direktora Turističke organizacije Šavnik, kazala je da im je namjera da na ovaj način jačaju i unaprije turističke potencijale, ali i osnaže svijest o turizmu, jer opština Šavnik, kako je kazala, ima velike šanse za razvoj, prije svega, ruralnog turizma. Obećala je da će lokalna uprava i TO i dalje podržavati sve projekte koji doprinose promociji i valorizaciji turističko-istorijskih potencijala Šavnika.

Branko Čupić, član Upravnog odbora „Buk festa“, predstavio je dvodnevni program koji počinje u nedjelju u 17 časova. Prvog dana nastupiće DJ ZED, zatim slijedi premijera filma o Bukovici, a druženje se nastavlja uz Petra Devića.

"Drugog dana biće održana panel diskusija o potencijalima Opštine Šavnik za savremene trendove u turizmu, zatim slijedi Balkan river tour, gdje će učesnici iz deset zemalja obići zemlje regiona, među njima i Crnu Goru i Komarnicu“, kazao je Čupić.

Festival se završava šetnjom poredrijeke Bukovice, trasom dugom tri kilometra. Organizatori se nadaju da je prvi „Buk fest“ najava festivala koji će da zaživi i koji će iz godine u godinu okupljati što više učesnika i posjetilaca.

Bonus video: