Podgorica ima više taksi vozila nego Švedska

Podgorica se, prema analizama, sa 190.000 stanovnika primakla višemilionskom Beogradu
388 pregleda 17 komentar(a)
taksi, Podgorica, Foto: Vesko Belojević
taksi, Podgorica, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 14.03.2015. 15:53h

Podgorica, sa registrovanih 782 taksi vozila, ima 4,12 automobila sa taksi oznakom na 1.000 stanovnika, po čemu je nadmašila Švedsku i Holandiju.

Poređenje, koje su za potrebe izrade Programa organizovanja taksi prevoza na teritoriji Glavnog grada za 2015. godinu, radili u Sekretarijatu za komunalne poslove i saobraćaj, pokazuje da je u Švedskoj odnos taksi vozila na 1.000 stanovnika 1,63, a u Holandiji 1,2. Gradovi Švedske i Holandije, kao i većina u razvijenim evropskim zemljama, poput Njemačke koja je na prvom mjestu, imaju izuzetno dobro organizovan javni gradski prevoz, pa se automobili rijetko ili mnogo rjeđe koriste nego na Balkanu, ili istoku Evrope.

Podgorica, koja ima oko 190.000 stanovnika se, prema analizama, primakla višemilionskom Beogradu, koji ima 4,68 vozila na 1.000 stanovnika.

"Analizirajući iskustva u organizovanju taksi prevoza u zemljama u okruženju, utvrđeno je da je, tamo gdje je ukinuto ograničenje broja vozila, došlo do pada nivoa usluga, čak i u najrazvijenijim zemljama Evrope", navode iz resornog Sekretarijata.

Na osnovu iskustva već rađenih studija u većim gradovima u okruženju i parametara, koji utiču na određivanje potrebnog broja taksi vozila, kako se navodi, došlo se do orjentaciono potrebnog broja taksi vozila za Podgoricu od 4,0 automobila na 1.000 stanovnika.

"S obzirom da u Podgorici živi 190.000 stanovnika, optimalan broj vozila je 760. Dalje povećanje broja taksi vozila u odnosu na postojeći, imalo bi izuzetno negativne posljedice, ne samo na odvijanje taksi prevoza u cjelini, nego i na funkcionisanje ukupnog saobraćajnog sistema", piše u dokumentu.

Važećih licenci za obavljanje auto - taksi prevoza, kako se navodi, ima 346, a prevoz se obavlja sa 782 vozila.

Preduzetnici, kojima su izdate 332 licence, prevoz obavljaju sa 351 vozilom, dok privredna društva, kojima je izdato 14 licenci, prevoz obavljaju sa 431 automobilom.

"Ukupan broj obilježenih taksi stajališta na teritoriji Glavnog grada je 73, sa 423 taksi mjesta. Od toga, preduzetnici koriste 61 taksi stajalište, sa 260 taksi mjesta. Privredna društva koriste 14 taksi stajališta sa 169 mjesta", navodi se u dokumentu.

U Programu je objašnjeno da se kod utvrđivanja osnovnih ciljeva Glavnog grada i definisanja gradske politike prema problemu auto - taksi prevoza , krenulo od postojećeg stanja u ovoj djelatnosti, "uz puno uvažavanje svih specifičnosti, kako bi se postigli što optimalniji uslovi za organizovanje ovog vida prevoza u Glavnom gradu".

Cijene najniže mjesečne plata u sredini

Glavni grad, prema analizama koje je radio Sekretarijat, ima i najjeftiniji taksi prevoz u poređenju sa nekim evropskim gradovima. Pet kilometara vožnje u Podgorici košta 2,25 eura, dok u Briselu za istu kilometražu treba platiti četiri ipo eura, dok je u Amsterdamu ista usluga procijenjena na 8.25 eura.

Cijena taksija u Podgorici je niža i od one u Zagrebu, gdje za pet pređenih kilometara treba izdvojiti 7,17 eura i Londonu, gdje je za tu kilometražu potrebno platiti 8,56 eura.

Prosječna zarada, bez poreza i doprinosa, je u Crnoj Gori u januaru 2015. godine iznosila 482 eura, dok je u Hrvatskoj, prosječna plata isplaćena u decembru prošle godine iznosila 752 eura.

Prosječna plata taksiste u Srbiji, prema podacima Sekretarijata sa saobraćaj, iznosi 327 eura.

Bonus video: