Bijelo Polje: Očevi zaraženih beba bili u policiji

Policija uzela izjave od očeva nakon svađe sa portirom Bolnice
111 pregleda 26 komentar(a)
Bijelo Polje protest, Foto: Jadranka Ćetković
Bijelo Polje protest, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 14.03.2015. 07:38h

Očevi pet beba inficiranih u bjelopoljskom porodilištu od juče u podne štrajkuju glađu ispred Bolnice.

Oni su sinoć prenoćili u šatorima, nakon incidenta sa portirom Bolnice Esadom Međedovićem, zbog kojeg su i dali izjavu u policiji.

Do incidenta je došlo oko 18 časova, nakon što je brat Eldina Salemovića parkirao automobil pored šatora, kako bi im dao vreće za spavanje. Tada mu je, tvrdi Salemović, prišao Međedović i neljubazno kazao da se tu ne parkira.

“Rekli smo mu da malo sačeka, da uzmemo vreće, i tada je počeo da viče. Kada mu je Karišik (Predrag) rekao da ne viče, on mu je opsovao majku...”.

Tu verziju potvrdili su svi očevi, ali i nekoliko svjedoka. Međedović, međutim, tvrdi da je Karišik njega opsovao: Onda su došli do prozora portirnice i lupali mi u staklo, pa sam pozvao policiju”.

Četvorici očeva sinoć se pridružio i otac pete zaražene bebe Vučić Rakonjac. Očevi su ranije juče tražili da policija obezbjeđuje skup.

Očevi beba su se na tštrajk glađu odlučili nakon što su se ljekari osumnjičeni da su odgovorni za infekciju, Tomislav Jeremić i Haka Tahirović, vratili na posao nakon jednoipomjesečnog pritvora. I treći osumnjičeni za infekciju pet beba od kojih jedna preminula, Zvonko Puletić, nedavno je vraćen na posao.

Uz više desetina sugrađana, na protestu su juče bile i tri majke sa bebama i Danka Knežević, majka preminule bebe.

Predrag Karišik, otac jedne od inficiranih beba, upozorio je ljekare, da su od danas, po drugi put, životi porodica u njihovim rukama.

On je istakao da će očevi štrajkovati danonoćno i istrajati:

“Nije nam lako da dođemo ovdje, ali je pobijedio roditeljski instinkt i ljubav prema našoj djeci. Za 10 dana naših protesta niko nam se nije obratio, čak ni da pita kako smo...”.

On je ocijenio da je nepristojno što ljekari i osoblje vire sa prozora:

“Da budemo istrajni, obavezuje nas mali Dušan (preminula beba), koji je i danas ovdje sa nama, Evo danas su tu i Danica, Milica i Emin, dok se Anja nalazi na Institutu u Igalu”.

Slaviša Knežević, otac preminule bebe, pozvao je VDT-a Ivicu Stankovića da ubrza proces:

“Nije nam jasno šta se sada čeka sa vještačenjem iz Beograda, koje je gotovo, i poslije čega će, kako očekujemo, uslijediti optužnice”.

Knežević je istakao da je zbog “grešaka u Bolnici” stradao njegov sin, dok će ostale bebe i njihovi roditelji “imati sumnju i rizik” cijelog života:

“Neću odustati i boriću se do poslednjeg atoma snage da se ovo istjera do kraja“.

Na skupu je bilo pedesetak građana, a Knežević je istakao da je “razočaran odzivom”, kazavši da se “danas pokazalo da naši građani nemaju hrabrosti da se suprotstave ovom zlu“.

Iz NVO “Krug života” podržali su juče zahtjeve roditelja i ponovo pozvali Ministarstvo da povuče odluku o vraćanju osumnjičenih ljekara na posao.

“Zato apelujemo na ljekare da se suoče sa svojom savješću i roditeljima i dobrovoljno napuste radna mjesta”, saopštio je predsjednik Dejan Cvijanović.

Na pitanje zašto se niko već 11 dana nije oglasio povodom štrajka roditelja i hoće li nadležni konačno nešto preduzeti, rukovodilac Ministarstva zdravlja Suad Numanović odgovorio je da je resor na čijem je čelu, ali i on lično, već iznio stav. On je kazao da “intenzivno rade” na poboljšanju uslova u Bolnici i da očekuje da će se ubrzo formirati novi upravni odbor, a potom će se preduzeti “dalji koraci i sprovođenje jasne zakonske procedure”.

Bonus video: