Sa 15 predavanja dnevno, profesori Pravnog kandidati za Ginisa

"Teško je zamisliti da jedna osoba može fizički izdržati da održi 15 predavanja zaredom u jednom danu, odnosno da 11,25 sati kontinuirano predaje”, smatra Popovićeva
5 komentar(a)
Mira Popović (Novina)
Mira Popović (Novina)
Ažurirano: 13.03.2015. 19:04h

To što profesori Pravnog fakulteta tokom samo jednog dana održe i do 15 časova u odjeljenjima te ustanove u Budvi ili Bijelom Polju kandiduje ih za Ginisovu knjigu rekorda u kategoriji najdužeg predavanja na svijetu, poručila je saradnica na programima Centra za građansko obrazovanje (CGO) Mira Popović.

“Vijesti” su nedavno objavile da je interna revizija UCG tokom kontrole Pravnog fakulteta utvrdila da su profesori te ustanove najmanje jednom mjesečno išli u Bijelo Polje ili Budvu, gdje su, prema dokumentaciji Pravnog fakulteta, držali i do 15 predavanja dnevno. Cijena časa je bila 50 eura, pa su profesori te ustanove za samo jedan odlazak van Podgorice mogli zaraditi i do 750 eura.

Potvrdivši da je cijena po času 50 eura i da je ustanovljena aktuelnim pravilnicima UCG, dekan Pravnog fakulteta Dragan Radonjić kazao je da zna da je broj časova bila jedna od zamjerki revizora, ali da im je pojašnjeno da je to jedini način da odjeljenja u Bijelom Polju i Budvi funkcionišu.

“Svjedoci smo brojnih problema sa kojima se susreće UCG, kao i pojedinačne univerzitetske jedinice, tako da nas informacije iz revizorskog izvještaja za Pravni fakultet nijesu začudile. Zabrinuti smo zbog ukupnog kvaliteta predavanja i znanja koja naši studenti dobijaju ovakvim pristupom nastavnom procesu. Teško je zamisliti da jedna osoba može fizički izdržati da održi 15 predavanja zaredom u jednom danu, odnosno da 11,25 sati kontinuirano predaje”, smatra Popovićeva.

Ističe da će CGO nastaviti da dopunjava krivičnu prijavu koju smo podnijeli u jesen 2013, a po kojoj ODT postupa u već dužem vremenskom period.

“Dostavljaćemo sve materijale za koje ocijenimo da predstavljaju relevantan dokaz o bilo kakavim mahinacijama ili zloupotrebama na UCG ili pojedinačnim fakultetima, jer su svi naši napori usmjereni ka poboljšanju kvaliteta studiranja na državnom Univerzitetu što bi trebalo da olakša sam proces studiranja i da osnovu za promjene koje će na duže staze dati mjerljive rezultate napretka ove institucije. A preduslov unaprijeđenja kvaliteta nastave je i u zakonitom radu UCG i fakultetskih jedinica”, zaključila je Popovićeva.

Bonus video: