Bar: Sekretar za urbanizam odbija da podnese ostavku

Besmislene su riječi da sam ja ili neko u mojoj službi mogao da procijenim cilj investitora na Crvenoj plaži
524 pregleda 17 komentar(a)
Đuro Karanikić, Foto: Anto Baković
Đuro Karanikić, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 13.03.2015. 20:13h

Sekretar za uređenje prostora, komunalno-stambene poslove i zaštitu životne sredine u Baru Đuro Karanikić odbacio je optužbe koje je povodom slučaja bespravne gradnje na Crvenoj plaži na njegov račun iznio predsjednik Opštine dr Zoran Srzentić. Ističući da na konferenciju za novinare na kojoj je govorio Srzentić nije bio pozvan, a da je „svakako pozvan“ da govori o toj temi, Karanikić je u reagovanju dostavljenom medijima, „prvom u osam godina rada na čelu sekretarijata“ naveo da je dosljedno primjenjivao zakon.

“Neistiniti su navodi predsjednika Opštine da nisam postupio po njegovoj preporuci da preispitam donijeto rješenje. Sa saradnicima sam detaljno razmotrio usmeno datu predsjednikovu preporuku 24. februara i dan nakon toga mu proslijedio iscrpan dopis. U zaključku dopisa jasno piše da ne postoji zakonski osnov za ukidanje - poništavanje rješenja, a predsjednika sam upoznao sa mjerama koje u daljem postupku treba preduzeti. Na taj dopis nikad nisam dobio odgovor, a donošenje rješenja koja nisu zakonita nije praksa ovog sekretarijata, pa makar to tražio i predsjednik Opštine”, navodi Karanikić u reagovanju. Dodaje kako je “umjesto odgovora, dobio, takođe usmenu preporuku da podnese ostavku, što je kategorički odbio”.

Kaže i da su „besmislene“ insinuacije da je on „ili neko u službi“ mogao da procijeni cilj investitora, te da baš zbog toga što niko nije iznad zakona, „službenicima i namještenicima nije u opisu posla da cijene namjere stranke, već da sprovode zakon“.

“Mogućnost i odgovornost ovog sekretarijata da se bori protiv bespravne gradnje ogledaju se samo u primjeni zakona i propisa kojima se uređuje oblast izgradnje, a to je upravo ono što smo i radili, kroz pripreme na donošenju planskih dokumenata i njihovom sprovođenju. Borba protiv bespravne gradnje ne može se voditi mimo zakona, a ukoliko eventualno postoje određeni problemi u njegovom sprovođenju treba preispitati zakonska rješenja ili jednostavno povećati brojnost i stručnost nadležnih inspekcija”, rekao je Karanikić.

Moje rješenje je pravno potkovano

Karanikić je ukazao da je sekretarijat za urbanizam izdao rješenje kojim se investitoru Savu Boškoviću za parcelu na Crvenoj plaži izdaje odobrenje sa ciljem sanacije terena - obezbjeđenja i zaštite prostora potpornim zidovima i vegetacijom, te da je pravni osnov za ovakvo rješenje dat Odlukom SO Bar i državnim planskim dokumentom Vlade Crne Gore.

“Koliko su dobri pravni savjetnici predsjednika Opštine govori i činjenica da se u rješenju za moj godišnji odmor, koje inače nije konačno jer sam se žalio, ignorišu odredbe zakona o službenicima i zakona o radu”, tvrdi Karanikić.

Bonus video: