Odluka Vlade: Za priznavanje stranih diploma do 1.000 eura

Komisije će činiti tri stručnjaka iz oblasti obrazovanja, a sekretar će biti službenik Ministarstva rada
0 komentar(a)
studenti, Foto: Shutterstock
studenti, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 13.03.2015. 18:07h

Članovi komisija i radnih tijela zaduženih za priznavanje inostranih sertifikata o stručnim kvalifikacijama moći će da primaju nadoknadu do 1.000 eura, odlučila je Vlada. Vlada je na jučerašnjoj sjednici usvojila izmjene Odluke o kriterijumima za utvrđivanje visine naknade za rad člana radnog tijela, kojim Ministarstvo rada i socijalnog staranja može formirati komisiju sastavljenu od stručnjaka iz oblasti obrazovanja, ukoliko se ukaže potrebe za stručnim mišljenjem.

Navode da je ministarstvo koje vodi Predrag Bošković već dobilo veliki broj zahtjeva za verifikovanje diploma iz arhitekture, ekonomije i stranih jezika, zbog čega je potrebno formirati komisije.

Pojašnjeno je da će komisije činiti tri stručnjaka iz oblasti obrazovanja i službenik Ministarstva, koji će biti sekretar.

Propisano je da se članovima komisije, zavisno od obima, složenosti i rokova za izvršenje postavljenog zadatka, može utvrditi naknada uz prethodnu saglasnost Vlade.

Mijenjaće udžbenike za srednjoškolce

Vlada je usvojila i Informaciju o usklađenosti udžbenika sa nastavnim programima za srednje škole.

Ministarstvo prosvjete zaduženo je na jučerašnjoj sjednici da formira radnu grupu od predstavnika tog resora, Centra za stručno obrazovanje i Zavoda za udžbenike i da pripremi plan izrade prioritetnih udžbenika, ali i da grupa analizira predmetne kataloge i “uspostavi korelaciju kako bi se objedinio sadržaj srodnih kataloga u jedan udžbenik”.

U informaciji piše da su, s obzirom na veliki broj programa i mali tiraž udžbenika, troškovi pripreme i štampe visoki.

Bonus video: