Dijeliće informativni materijal o ispravnosti i kvalitetu hrane

„Šta god je otac bolesti, majka joj je loša ishrana. Ona je je direktno povezana sa raznim vrstama bolesti organizma. Potrosači zaslužuju, ne samo pravo na hranu, nego pravo na zdravu hranu“, kazali su predstavnici CEZAP-a
0 komentar(a)
Delta city, roditelji, Foto: Udruženje Roditelji
Delta city, roditelji, Foto: Udruženje Roditelji
Ažurirano: 13.03.2015. 15:54h

Centar za zaštitu potrošača (CEZAP) će, povodom obilježavanja Svjetskog dana potrošača 15. marta, sjutra, u subotu, ispred Delta City-a dijeliti informativni materijal vezan za ispravnost i kvalitet hrane.

„CEZAP je, kao člana Consumers International (CI), odlučio da se pridruži djelovanju te asocijacije i u skladu sa mogućnostima pomogne potrošačima, tako što će im sjutra u 12 sati ispred Delta City-a podijeliti informativni materijal, vezan za ispravnost i kvalitet hrane“, navodi se u saopštenju.

Predstavnici CEZAP-a su poručili potrošačima da vode računa šta kupuju i prijave svaku nepravilnost koju primijete na tržištu, posebno kad je hrana u pitanju.

„Šta god je otac bolesti, majka joj je loša ishrana. Ona je je direktno povezana sa raznim vrstama bolesti organizma. Potrosači zaslužuju, ne samo pravo na hranu, nego pravo na zdravu hranu“, kazali su predstavnici CEZAP-a.

Oni su dodali da marketinške prakse velikih prehrambenih kompanija, dostupnost i raspoloživost nezdrave hrane, kao i nedostatak informacija, potrošačima otežava izbor zdrave hrane.

Iz CEZAP-a su podsjetili da je Svjetski dan prava potrošača prvi put obilježen 15. marta 1983. godine, kada je Generalna skupština UN-a usvojila smjernice za zaštitu potrošača.

Usvajanjem smjernica UN-a, potrošačka prava su, kako su naveli iz CEZAP-a, podignuta na položaj međunarodnog priznanja i legitimiteta, jednako priznata od razvijenih i zemalja u razvoju.

„Međutim, one su i dalje u mnogim zemljama ostale predmet nepriznavanja i omalovažavanja“, saopštili su iz CEZAP-a.

Svjetski dan potrošača prava je prilika, kako su dodali, da se podstakne unaprijeđenje njihovih prava i da se upute zahtjevi za njihovo poštovanje.

Predstavnici CEZAP-a su naveli da Potrošačka Internacionala i njene članice ove godine posebnu pažnju posvećuju zdravoj hrani, pod sloganom Potrošači imaju pravo na zdravu hranu.

Bonus video: