Koncesije za eksploataciju mineralnih sirovina na više lokacija

Zainteresovani, u narednih 30 dana, ponude mogu dostavljati za dodjelu koncesija za detaljna geološka istraživanja i eksploatacija tehničko-građevinskog i ukrasnog kamena na ležištu Midova kosa u Opštini Nikšić, Bobik na Čevu i Tospude u Cucama na području Prijestonice Cetinje, kao i Dolovi u Komanima, u Opštini Podgorica
0 komentar(a)
zgrada Vektre, Ministarstvo ekonomije, Foto: YouTube
zgrada Vektre, Ministarstvo ekonomije, Foto: YouTube
Ažurirano: 13.03.2015. 15:45h

Ministarstvo ekonomije raspisalo je oglas za dodjelu koncesije za detaljna geološka istraživanja i eksploataciju mineralnih sirovina na više lokacija u Crnoj Gori.

Zainteresovani, u narednih 30 dana, ponude mogu dostavljati za dodjelu koncesija za detaljna geološka istraživanja i eksploatacija tehničko-građevinskog i ukrasnog kamena na ležištu Midova kosa u Opštini Nikšić, Bobik na Čevu i Tospude u Cucama na području Prijestonice Cetinje, kao i Dolovi u Komanima, u Opštini Podgorica.

Koncesija za ležište Midova kosa daje se na period od 11 godina. Od toga će jedna godina biti iskorišćena za izradu geološke i rudarske dokumentacije, pribavljanje odobrenja, saglasnosti i dozvola za izvođenje radova, pripremu ležišta za eksploataciju, remontovanje postrojenja i opreme, kao i dobijanje upotrebne dozvole za gradnju objekata.

Preostalih deset godina koncesije odnosi se na eksploataciju tehničko-građevinskog kamena.

Iz Ministarstva je objašnjeno da je u zavisnosti od potrebe investitora, moguće ponuditi duži rok eksploatacije, pod uslovom da ukupan koncesioni period ne prelazi 30 godina.

Minimalni, odnosno početni iznos koncesione naknade za eksploataciju sastoji se iz nepromjenjivog i promjenjivog dijela. Nepromjenjivi dio koncesione naknade za period od deset godina iznosi 252 hiljade EUR.

“Stalni dio koncesione naknade, može zavisno od ponuda biti veći, a ne manji od obračunatog minimalnog iznosa. Promjenjivi dio naknade obračunava se na kraju svake godine i veći je od nepromjenjivog dijela naknade”, navodi se u oglasu.

Rok trajanja koncesije za lokalitet Bobik je 22 godine, od čega će godina biti iskorišćena za detaljna geološka istraživanja, druga za izradu rudarske i tehničke dokumentacije i pripremne radova, a preostalih 20 za eksploataciju. Eksploatacioni period je moguće produžiti, ali on ne smije prelaziti 30 godina.

Nepromjenjivi dio koncesione naknade za period od 20 godina za lokalitet Bobik iznosi 328,3 hiljade EUR. Promjenjivi dio naknade obračunava se na kraju svake godine, a plaća se za količine eksploatisane mineralne sirovine koja prelazi godišnju minimalnu količinu za eksploataciju utvrđenu ugovorom o koncesiji.

Koncesija za Tospude i Dolove se izdaje na 30 godine, od čega će godina biti potrošena na detaljna geološka istraživanja, druga za izradu rudarske i tehničke dokumentacije i pripremne radova, a preostalih 28 za eksploataciju.

Nepromjenjivi dio koncesione naknade za ta dva lokaliteta za 28 godina iznosi 328,3 hiljade EUR. Promjenjivi dio naknade obračunava se na kraju svake godine i plaća se za količine eksploatisane mineralne sirovine koja prelazi godišnju minimalnu količinu za eksploataciju utvrđenu koncesionim ugovorom.

Rok za dostavljanje ponuda je 30 dana od objavljivanja oglasa.

Ponuda treba da sadrži dokaz da nad ponuđačem nije pokrenut stečajni ili postupak likvidacije, da nije pravosnažno osuđen ili da se protiv njega ne vodi krivični postupak za djelo nastalo u obavljanju profesionalne djelatnosti, kao i da nema neizmirene poreske i obaveze po osnovu kazni izrečenih u krivičnom ili prekršajnom postupku u posljednje tri godine. Ponuda treba da sadrži dokaze o referencama ponuđača i posjedovanju opreme i mehanizacije za obavljanje koncesione djelatnosti. Ponuđač treba da dostavi i finansijsku i tehničku ponudu.

Zainteresovani ponuđač može dostaviti samo jednu ponudu, samostalno, u konzorcijumu ili drugom obliku poslovnog povezivanja.

Ponuđači su dužni da uz ponudu dostave bankarsku garanciju naplativu na prvi poziv, vrijednu pet hiljada EUR, koja bi važila u fazi detaljnih geoloških istraživanja.

Predviđeno je da koncesionar najkasnije 20 dana od zaključivanja ugovora o koncesiji dostavi bankarsku garanciju naplativu na prvi poziv, kao sredstvo obezbjeđenja za fazu detaljnih geoloških istraživanja. Ta garancija treba da bude od po deset hiljada EUR za svako ležište i da važi godinu.

Koncesionar je dužan da, najkasnije 30 dana prije isteka roka važenja prethodne bankarske garancije, dostavi obnovljivu i naplativu na prvi poziv, sa rokom važenja od godinu, kao sredstvo obezbjeđenja za obavljanje svih ugovornih obaveza. Ta garancija treba da iznosi po 20 hiljada EUR za svako ležište.

“Koncesionar je dužan da, nakon što otpočne sa fazom eksploatacije mineralne sirovine, dostavi garanciju za rekultivaciju, naplativu na prvi poziv, sa rokom važenja od godinu, kao sredstvo obezbjeđenja za obaveze rekultivacije i sanacije površina na kojima su izvođeni rudarski radovi. Koncedent će, u skladu sa zakonom, odrediti visinu novčanog iznosa na koji se izdaje garancija”, navodi se u oglasu.

Iz Ministarstva su objasnili da će ponuđeni procentualni iznos za obračun koncesione naknade i obim godišnje rudarske proizvodnje biti bodovani sa po 40 poena prilikom vrednovanja ponuda.

Za reference ponuđača i kvalitet poslovnog plana, efekte na zapošljavanje i ekononomski razvoj predviđeno je po deset poena, a po pet za rok trajanja koncesije, prosječni bruto i neto prihod u posljednje tri godine, kao i dosadašnje iskustvo u obavljanju koncesione djelatnosti.

Tenderska komisija će najkasnije 30 dana od otvaranja ponuda dostaviti Ministarstvu ekonomije rang listu ponuđača, na koju oni mogu da podnesu prigovor u roku od 15 dana od njenog objavljivanja.

Vlada će o davanju koncesije odlučiti u roku od 30 dana od prijema predloga Ministarstva, ako ne bude prigovora. Ukoliko je pokrenut upravni spor, Vlada može da produži rok za davanje koncesije za 90 dana.

Bonus video: