Berane: Opština traži podršku građana na polju mapiranja radona

Realizacijom ovog projekta dobiće se precizni podaci o tome da li u Crnoj Gori postoje područja na kojima se može očekivati povećana koncentracija radona u stanovima i koja su to područja
0 komentar(a)
Berane snijeg, Foto: Rabrenović
Berane snijeg, Foto: Rabrenović
Ažurirano: 13.03.2015. 15:07h

Opština Berane uputila je građanima poziv za saradnju u cilju realizacije projekta „Mapiranje radona u Crnoj Gori i unapređenja nacionalnog sistema zaštite od radona“.

Ovaj projekat partnerski realizuju Agencija za zaštitu životne sredine (EPA), Ministarstvo održivog razvoja i turizma i Crnogorska akademija nauka i umjetnosti (CANU), dok je Opština Berane jedan od korisnika.

Pojedina domaćinstva u ovom gradu, kako je objašnjeno, u narednom periodu biće kontaktirana metodom slučajnog uzorka od starne predstavnika Opštine, kako bi detektori za radon bili postavljeni u njihovim stambenim jedinicama.

Radon je prirodni ardioaktivni gas koji se emituje iz zemljišta i pod određenim uslovima može biti štetan po zdravlje ljudi

Realizacijom ovog projekta dobiće se precizni podaci o tome da li u Crnoj Gori postoje područja na kojima se može očekivati povećana koncentracija radona u stanovima i koja su to područja.

Nosioci projekta na sastanku u Opštini Berane objasnili će se, takođe, dovršiti mapiranje radona u Crnoj Gori, procjena radiološke opterećenosti stanovništva zbog udisanja ovog gasa, ojačati kadrovski i institucionalni kapaciteti za mjerenje i kontrolu radona, inovirati propisi o radonu i pripremiti strategija za zaštitu stanovništva od radona.

Projekat se u Beranama realizuje u sarandji sa opštinskim sekretarijatima za poljoprivredu i zaštitu životne sredine i planiranje i uređenje prostora.

Bonus video: