Roditelji inficiranih beba počeli štrajk glađu

„Nije nam lako da dođemo ovdje, ali je pobijedio roditeljski instinkt i ljubav prema svojoj djeci. Za 10 dana naših protesta niko nam se nije obratio, čak ni da pita kako smo. Niko nam se nije obratio kako od lokalnih, tako i od državnih institucija“, kazao je Karišik
123 pregleda 59 komentar(a)
Ažurirano: 13.03.2015. 17:08h

Očevi pet inficiranih beba započeli su danas u podne, ispred bjelopoljske Opšte bolnice, štrajk glađu. Oni su i montirali šatore.

Uz više desetina sugrađana, skupu su se pridružile tri majke majke sa bebama, kao i Danka Knežević, majka preminule bebe.

Očevi su se na ovaj korak odlučili nakon što su ljekari Tomislav Jeremić i Haka Tahirović, poslije oko mjesec i po dana pritvora vratili na posao.

Na posao se ovih dana vratio i treći osumnjičeni ljekar i bivši načelnik ginekološko-akušerskog odjeljenja Zvonko Puletić.

Obraćajući se na skupu ispred kruga Bolnice, jedan od roditelja Predrag Karišik je upozorio ljekare da su od danas, već drugi put, životi porodica u njihovim rukama. On je istakao da će očevi ostati danonoćno i da će istrajati u štrajku.

„Nije nam lako da dođemo ovdje, ali je pobijedio roditeljski instinkt i ljubav prema svojoj djeci. Za 10 dana naših protesta niko nam se nije obratio, čak ni da pita kako smo. Niko nam se nije obratio kako od lokalnih, tako i od državnih institucija“, kazao je Karišik, dodajući da je nepristojno što ljekari i osoblje Bolnice vire sa prozora te zdravstvene ustanove.

Karišik je istakao da se roditelji gnušaju izjava koje daje ministar Numanović, i da će istrajati u svom jedinom zahtjevu – suspeniji ljekara do okinčanja postupka.

On je agenciji Min arekao i da, ukoliko bude potrebno, preduzeće i neke radikalnije mjere.

"Pod tim podrazumijevamo da blokiramo ulaz u bolnicu, da tim ljekarima zabranimo da rade. Nećemo ćutati a država mora slučaj da shvati ozbiljno" kazao je Karišik.

„Da budemo istrajni, obavezuje nas mali Dušan, koji je i danas, ovdje sa nama. Evo danas su tu i Danica, Milica i Emin, dok se beba Anja nalazi na Instituta u Igalu".

Tahirović: Što me više udaraju, ja sam sve jača

Slaviša Knežević, otac bebe koja je preminula, uputio je apel vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću da ubrza proces, koji trenutno tapka u mjestu.

„Nije nam jasno šta se sada čeka sa vještačenjem iz Beograda, koje je gotovo, i poslije čega će, kako očekujemo uslijediti optužnice.

Knežević je istakao da je zbog grešaka u bjelopoljskoj bolnici stradao njegov sin, dok će ostale bebe imati sumnju i rizik kroz cijeli život.

Dimitrije Krgović je kazao da je njegova supruga, koja se porodila 5. marta u bjelopoljskoj Bolnici, lično slušala riječi Tahirović i komentare na protekla dešavanja infekcije : „Što me više udaraju, ja sam sve jača“.

Galerija

Bonus video: