Džaba recept: Bez para nema svih ljekova

70 pregleda 4 komentar(a)
apoteka, Foto: Boris Pejović
apoteka, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 13.03.2015. 07:02h

Građani ne mogu besplatno, uz recept, da dobiju sve ljekove u podgoričkim apotekama.

Da problemi u sprovođenju projekta “Sa receptom i u privatne apoteke” nijesu samo tehničke prirode, potvrdili su juče i u Fondu za zdravstveno osiguranje (FZO).

Iz FZO su saopštili da problema ima i u vidu neizdavanja tačno propisane doze lijeka, naznačene na receptu.

Istakli su da su zaposleni u privatnim apotekama dužni da izdaju ljekove onako kako je to napisao izabrani ljekar.

Tvrde da su ih privatni apotekari obavijestili da imaju problema u obezbjeđivanju određenih ljekova zbog velikog broja recepata, ali i poteškoća prilikom nabavki.

“To je svakako jedan od razloga zašto pojedini apotekari saopštavaju osiguranicima da ne mogu da im izdaju na recept pojedine ljekove, što će biti poseban predmet kontrole Fonda”, piše u saopštenju.

Penzioner koji je insistirao na anonimnosti tvrdi da čak u tri privatne apoteke nije mogao da podigne lijek protiv visokog krvnog pritiska od 2,5 miligrama koji se nalazi na Osnovnoj listi ljekova FZO, a kojeg u državnim neće biti do kraja mjeseca.

On je ispričao “Vijestima” da mu je u jednoj privatnoj apoteci rečeno da lijek ne može da dobije besplatno, jer navodno nije na listi, a u drugoj da im upravo taj “nije prošao na tenderu” prilikom nabavke.

Kazao je i da mu niko od zaposlenih u privatnim apotekama nije ponudio alternativu za lijek, iako je iz FZO ranije saopšteno da su privatnici dužni da to urade.

Ugovor sa privatnicima može se i raskinuti, ako ne izdaju ljekove

Direktor FZO dr Kenan Hrapović ranije je naglasio da su ugovorima sa 108 apoteka u Crnoj Gori jasno definisane klauzule i asortiman ljekova, upozorivši da će automatski biti raskinuti, ukoliko građani budu uskraćeni za ljekove na recept, u bilo kom smislu.

On je rekao da je jedini izuzetak kod privatnika to što još ne mogu izdavati insuline, psihotropne supstance, somatropine i infuzione rastvore.

Više od 36 hiljada kutija ljekova izdato je od ponedjeljka, kada je počelo sprovođenje projekta, do srijede poslijepodne.

Bonus video: