Klizište u Markovićima najteže oštećenje saobraćajnice u proteklih 35 godina

325 pregleda 3 komentar(a)
odron, Markovići, klizište, Foto: Savo Prelević
odron, Markovići, klizište, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 12.03.2015. 17:48h

Klizište u Markovićima izazvalo je najteže oštećenje neke saobraćajnice u Crnoj Gori od zemljotresa 1979. godine, ocijenjeno je u Informaciju o stanju i hitno preduzetim mjerama na klizištu na magistralnom putu Cetinje – Budva, koju je usvojila Vlada.

Kako je saopšteno nakon sjednice, ministar saobraćaja i pomorstva Ivan Brajović informisao je Vladu o situaciji i preduzetim mjerama na klizištu koje se usljed ekstremnih padavina pojavilo 7. marta na lokalitetu Markovići, usljed čega je saobraćaj na magistralnom putu Cetinje – Budva u prekidu.

"Vlada je informisana da je riječ o najtežem oštećenju neke saobraćajnice u Crnoj Gori od zemljotresa 1979. godine, i da se rješavanju problema pristupilo sa najvećom ozbiljnošću, s obzirom na činjenicu da je riječ o magistralnom putu od velike važnosti za odvijanje saobraćaja, posebno u kontekstu predstojeće ljetnje turističke sezone", navodi se u saopštenju.

Brajović je informisao Vladu da je u Direkciji za saobraćaj odmah oformljen štab u čijem radu učestvuju i eminentni stručnjaci iz Crne Gore i koji se konsultuje sa stručnjacima iz inostranstva.

Angažovana je, kako je naveo, mehanizacija koja je, uprkos činjenici da je klizište još uvijek aktivno, počela u najkraćem roku preusmjeravanje podzemnih voda u propuste i kanale kako bi se spriječilo dalje pokretanje tla prema selu Mažići.

Brajović je kazao da je u dogovoru sa lokalnim samoupravama Cetinja i Budve dogovoren način odvijanja autobuskog prevoza do lokaliteta klizišta u razdoblju prekida saobraćaja na putu M.2.3 i privremeni režim saobraćaja između Podgorice i Cetinja do rješavanja situacije na klizištu.

On je, kako se navodi, informisao Vladu i o sadržini sastanaka ministra saobraćaja i pomorstva sa predstavnicima više državnih organa, koji bi u skladu sa svojom nadležnošću trebalo da doprinesu što bržem i kvalitetnijem rješavanju problema sanacije tog magistralnog puta.

"Vlada je prihvatila konstataciju Komisije za ekonomsku politiku i finansijski sistem kojom je ocijenjena kao neosnovana neformalna ideja o ukidanju plaćanja prolaska kroz tunel Sozina, budući da postoji više alternativnih pravaca kojima je moguće neometano odvijanje saobarćaja u vrijeme prekida na magistralnom putu Cetinje – Budva", navodi se u saopštenju.

Bonus video: