Kineski ambasador u Novom, pričali o saradnji na više nivoa

Iz lokalne uprave su istakli da Herceg Novi ima veliki turistički, investicioni i kulturni potencijal i da su to oblasti u kojima je prostor za saradnju. Postignut je načelni dogovor oko bratimljenja Herceg Novog sa nekim od kineskih gradova postignut i očekuje da se predlog o tome uskoro nađe i pred lokalnim parlamentom
66 pregleda 0 komentar(a)
Cui Dživei, Foto: Slavica Kosić
Cui Dživei, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 12.03.2015. 16:56h

Kineski ambasador u Crnoj Gori Cui Dživei sa saradnicima danas je posjetio Herceg Novi i razgovarao sa predsjednicima Opštine i Skupštine opštine, Nikolom Gojkovićem i Andrijom Radmanom.

Riječ je o prvoj protokolarnoj posjeti kineskog ambasadora Novom od kada je prije osam mjeseci stupio na dužnost.

Ambasador Dživei je kazao da je odnos između Crne Gore i Kine na visokom nivou i da je saradnja posljednjih godina intenzivirana i na lokalnom nivou.

Založio se za saradnju koja bi mogla da se kreće u tri pravca. Prvi je u oblasti turizma. Po njegovim riječima jedan veliki kineski tur-operator namjerava da uspostavi čarter letove i dovede kineske turiste u Crnu Goru. Njihovi predstavnici će doći u Crnu Goru da o tome razgovaraju. Siguran je da će i Herceg Novi biti privlačan kineskim turistima.

Drugi aspekt saradnje moguć je u oblasti medicine. Kineski ambasador Cui Dživei smatra da bi mogla da se uspostavi saradnja Instituta „Dr Simo Milošević“ u Igalu i institucija i stručnjaka za kinesku tradicionalnu medicinu, koja je veoma cijenjena u zapadnim zemljama. U maju će poznati kineski stručnjaci za tu oblast posjetiti Crnu Goru da bi vidjeli kakve su mogućnosti za saradnju. Tom prilikom bi mogli da posjete i Herceg Novi.

Treći predlog se odnosi na bratimljenje Herceg Novog sa nekim od kineskih gradova.

Iz lokalne uprave su istakli da Herceg Novi ima veliki turistički, investicioni i kulturni potencijal i da su to oblasti u kojima je prostor za saradnju. Postignut je načelni dogovor oko bratimljenja Herceg Novog sa nekim od kineskih gradova postignut i očekuje da se predlog o tome uskoro nađe i pred lokalnim parlamentom.

Kineski ambasador Cui Dživei sa saradnicima obišao je i Institut „Dr Simo Milošević“.

Bonus video: