Konkurs za izbor najaktivnijeg studenta Crne Gore

Na konkurs se mogu prijaviti studenti dodiplomskih studija svih univerziteta i fakulteta u Crnoj Gori, koji su ostvarili prosječnu ocjenu jednaku ili veću od 8,50, i koji nemaju zaostalih ispita
0 komentar(a)
studenti, Foto: Shutterstock
studenti, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 12.03.2015. 16:23h

Fakultet za državne i evropske studije (FDES) raspisao je Konkurs za izbor najaktivnijeg studenta Crne Gore, a najbolji će osvojiti nagradu od hiljadu eura.

Na konkurs se mogu prijaviti studenti dodiplomskih studija svih univerziteta i fakulteta u Crnoj Gori, koji su ostvarili prosječnu ocjenu jednaku ili veću od 8,50, i koji nemaju zaostalih ispita.

Izbor najaktivnijeg studenta je prvi put organizovan povodom Dana studenata 2013. godine, a ideja je da se organizuje svake dvije godine.

"Činjenica je, iako teško prihvatljiva, da studenti koji treba da budu pokretačka snaga i oslonac svakog društva, u Crnoj Gori, to ipak nijesu, makar ne u dovoljnoj mjeri. Dok jednima fali energije, drugi – koji je imaju, nerijetko je usmjeravaju u pogrešnom pravcu," naveli su iz FDES-a.

Zato je, dodali su, želja da se kroz to priznanje učini korak više u motivaciji studenata da svoje studije provedu što aktivnije, odnosno da se pored nastavnog dijela dodatno podstaknu, podrže i osnaže u bavljenju vannastavnim aktivnostima, koje su u kombinaciji sa nastavnim odličan način za bogaćenje drugih dimenzija njihove ličnosti, ali i od koristi za čitavo društvo.

Kandidati su dužni da dostave motivaciono pismo, potvrdu o studiranju, uvjerenje o položenim ispitima iz tekućeg semestra, CV koji sadrži aktivnosti u kojima je student učestvovao sa što preciznije objašnjenom svojom ulogom i doprinosom u svakoj od njih pojedinačno.

Uz to, kandidati treba da podnesu i dvije preporuke profesora, čiji je predmet Konkurs za izbor najaktivnijeg studenta Crne Gore – FDES, kopiju biometrijske lične karte i CD sa navedenom dokumentacijom u elektronskom obliku-PDF-u.

Komisiju za Izbor najaktivnijeg studenta Crne Gore činiće predstavnici Ministarstva prosvjete, Univerziteta Crne Gore, Mediteran, Donja Gorica i FDES-a, a biće u odgovarajućem procentu uvažen i glas javnosti, koji će moći da glasaju putem veb sajta po pristizanju kandidatura.

Kandidature je potrebno dostaviti na FDES radnim danima od deset do 15 sati sa naznakom Konkurs za Izbor najaktivnijeg studenta, najkasnije do 25. marta.

"Nakon toga će biti objavljena lista kandidata putem veb sajta, tako da će javnost moći da glasa za svog kandidata. Od pristiglih kandidatura pet će ući u finalni krug - četiri po izboru Komisije, i jedna po ocjeni publike koja glasa putem interneta", kazali su iz FDES-a.

Oni su naglasili da nepotpune ili neblagovremeno dostavljene kandidature neće biti razmatrane.

"Svih pet studenata koji uđu u finalni krug će biti nagrađeni, a nakon intervjua sa članovima Komisije, izabraće se najaktivniji student Crne Gore, koji će biti nagrađen i novčanom nagradom u iznosu od hiljadu eura koju će obezbijediti FDES studije. Intervjui će se održati 3. aprila ove godine", piše u saopštenju.

Komisija će odlučivati na osnovu kombinacije kriterijuma - društveni angažman, koji ne podrazumijeva članstvo u političkoj partiji, izlaganje – predstavljanje od tri do pet minuta, odgovori na pitanja članova Komisije, prosječna ocjena i broj glasova putem interneta.

Bonus video: