U Budvi otvoren 41. Sajam hrane

57 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 12.03.2015. 15:36h

Na Jadranskom sajmu u Budvi, svečano je otvoren 41. Sajam hrane.

Direktor Jadranskog sajma dr Rajko Bujković iskazao je zadovoljstvo brojem i kvalitetom izlagača od kojih su većina njih svakogodišnji prezenteri svojih proizvoda.

Posebno je pozdravio prisustvo Mađarskog poslovnog foruma kao i novih izlagača koji na 41. Sajmu hrane prvi put predstavljaju svoje proizvode.

Državni sekretar Ministarstva agrara u Mađarskoj Đerđ Cervan je i izrazio čast i zadovoljstvo što je, kao predstavnik Mađarskog Ministarstva poljoprivrede prisutan na Jadranskom Sajmu.

"Potencijalne veze sa Crnom Gorom za našu državu imaju ogroman značaj što dokazuje da je vaša država jedna od važnih ciljnih oblasti u državnoj politici, koja je 2010. godine pokrenuta pod nazivom "Otvaranje prema istoku’"", istakao je Cervan.

On je podsjetio da su premijeri Mađarske i Crne Gore još u junu 2012. potpisali političku izjavu o uspostavljanju posebnog partnerstva između ove dvije zemlje.

O prehrambenoj industriji kazao je da je jedan od važnih stubova šarene i raznolike kulture i u slučaju Crne Gore i u slučaju Mađarske, prvenstveno zbog odličnih sastojaka i zbog tradicionalnih jela punih pravih ukusa.

"Upravo zato Ministarstvo poljoprivrede Mađarske smatra da je jedan od najvažnijih zadataka stvaranje uslova za proizvodnju, preradu i prodaju bezbjednih I kvalitetnih prehrambenih proizvoda, i zato rado učestvujemo na izložbama i sajmovima gdje se može promovisati naša bogata prehrambena industrija", rekao je Cervan.

Potpredsjednica Privredne komore Crne Gore Ljiljana Filipović je istakla da je Jadranski sajam mjesto susreta ključnih aktera u procesu kreiranja državne politike kada je u pitanju hrana, predstavnika nauke i, naravno, proizvođača.

"Osim izlaganja proizvoda koji su rezultat svojevrsne interakcije između izdašnih resursa i raskošne prirode, s jedne strane, i ljudske kreativnosti, s druge strane, na ovoj manifestaciji ćemo imati svojevrsni forum potencijalnih konkurenata, od kojih se može očekivati da postanu uspješni partneri u nastupu na narastajućem evropskom i svjetskom tržištu. Program, akteri i sadržaji planiranih dešavanja na Jadranskom sajmu ubjedljivo svjedoče upravo o takvom konceptu i ambicijama 41. Sajma hrane", kazala je Filipović.

Sajam hrane svečano je otvorila generalni direktor Direktorata za poljoprivredu i ribarstvo pri Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore Danijela Stolica.

"Za Crnu Goru razvoj poljoprivrede, odnosno proizvodnja hrane, predstavlja jednu od prioritetnih politika Vlade. Kao što danas ovdje možemo da vidimo, sve veći broj crnogorskih proizvođača i prerađivača, podiže standarde u proizvodnji, što ujedno i jača njihovu konkurentnost na tržištu. Crnogorska vina su prepoznata i van granica naše zemlje, ali takođe veliku šansu da se plasiraju na međunarodnom tržištu imaju crnogorska pršuta, crnogorski med, i proizvodi od šumskih plodova i ljekovitog bilja", naglasila je Stolica.

Galerija

Bonus video: