Profesori Pravnog predavali satima i za 750 eura dnevno

Profesori su najmanje jednom mjesečno išli u Bijelo Polje ili Budvu i dnevno držali i do petnaest predavanja studentima
377 pregleda 24 komentar(a)
Dragan Radonjić, Foto: Arhiva Vijesti
Dragan Radonjić, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 11.03.2015. 20:29h

Upravni odbor Univerziteta Crne Gore (UO UCG) ocijenio je pozitivnim izvještaj o reviziji Pravnog fakulteta, iako je utvrđeno da je dnevnica profesora za predavanja u Bijelom Polju ili Budvi iznosila do čak 750 eura.

Prema saznanjima “Vijesti”, profesori su najmanje jednom mjesečno išli u Bijelo Polje ili Budvu, gdje su, prema dokumentaciji Pravnog fakulteta, držali i do 15 predavanja dnevno.

"A cijena časa je 50 eura”, tvrdi izvor “Vijesti” iz Rektorata.

Potvrdivši da je cijena po času 50 eura i da je ustanovljena aktuelnim pravilnicima UCG, dekan Pravnog fakulteta Dragan Radonjić kazao je da zna da je broj časova bila jedna od zamjerki revizora, ali da im je pojašnjeno da je to jedini način da odjeljenja u Bijelom Polju i Budvi funkcionišu.

"Revizori su pitali kako je moguće da profesori tokom jednog dana održe toliki broj časova... Objašnjeno im je da profesori imaju brojne obaveze na fakultetu u Podgorici, zbog čega su njihovi časovi na odjeljenjima Pravnog fakulteta u Bijelom Polju i Budvi kondezovani”, rekao je Radonjić “Vijestima”.

Nakon sjednice UO UCG, saopšten je konačni izvještaj revizije, sa izjašnjenjem Pravnog fakulteta i odgovorom revizora, dostavljen fakultetu “na dalje postupanje”.

Radonjić smatra da je teško naći bolji model nastave u ovom trenutku i da je ove studijske godine povećan broj odlazaka u dva grada:

"Čime se za 15 odsto povećala prolaznost studenata, konkretno u Bijelom Polju”.

Radonjić je pojasnio da je ključno to što nema prevelikog interesovanja za odjeljenje u Bijelom Polju, što je pokazao i prošlogodišnji upis, a zbog modela rada i opterećenja profesora kvalitet opada:

"Zbog toga i smatramo da treba razmisliti o postojanju tog modela. Uostalom, studenti se prepisuju na fakultete u Novom Pazaru, Leposaviću... I hvale svojim vršnjacima kako lako završavaju studije. Odgovorno tvrdim da je kvalitet naše nastave i u ovim okolnostima za klasu iznad tih diploma”.

Revizija Filozofskog nije prošla, Jaćimović v. d. Metalurškog

UO je nezadovoljan dostavljenim izvještajem o finansijskoj reviziji na Filozofskom fakultetu i poslovanju te ustanove:

"UO je naložio novu reviziju, koja će biti povjerena nezavisnom revizoru”.

Konstatovan je prestanak članstva u UO, na lični zahtjev, predsjedniku odbora direktora EPCG Srđanu Kovačeviću , koji je u tom tijelu zastupao interese države. Za V.D. dekana Metalurško-tehnološkog fakulteta imenovan je Željko Jaćimović , direktor Ispitnog centra Crne Gore, nakon što je Darko Vuksanović nedavno podnio ostavku.

UO je usvojio novo rješenje znaka UCG, autora Slobodana Vukićevića.

Bonus video: