Ministarstvo saobraćaja ne da besplatno kroz Sozinu

Ministar Ivan Brajović je kazao da su alternativni putni pravci za linijski prevoz: kroz tunel Sozina, preko Paštrovske gore, preko Njeguša i put Risan–Grahovo
86 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 11.03.2015. 17:06h

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva objavilo je privremeni red vožnje prevoznika na liniji Podgorica-Cetinje-Podgorica koji će važiti do sanacije klizišta na magistralnom putu Cetinje-Budva.

Zbog velikog klizišta u mjestu Lapčići-Markovići iznad Budve, saobraćaj na toj dionici je u prekidu, pa je prevoznicima koji saobraćaju od Podgorice ka Budvi i dalje duž primorja onemogućeno održavanje tih linija.

Ministar Ivan Brajović je kazao da su alternativni putni pravci za linijski prevoz: kroz tunel Sozina, preko Paštrovske gore, preko Njeguša i put Risan–Grahovo.

On je rekao da je neophodno da se ta nepredviđena situacija što prije prevaziđe do konačne sanacije klizišta i dodao da se samo zajedničkim i koordiniranim radom može iznaći odgovarajuće rješenje.

Brajović je, kako je saopšteno iz Ministarstva saobraćaja, kazao i da će se svi napori uložiti da se klizište što prije sanira, te dodao da se o rokovima ne može govoriti i da se neće ubrzavati posao nauštrb kvaliteta radova i bezbjednosti odvijanja saobraćaja.

Zbog uvećanih troškova zbog prolaska kroz tunel Sozina, dužeg vremena putovanja i promjena u redovima vožnje, prevoznici su inicirali da im se učine određeni ustupci, u smislu dobijanja privremenih dozvola za korišćenja minibusa i kombija, kako ne bi trpjeli gubitke kao i eventualnog smanjenja ili oslobađanja plaćanja putarine kroz tunel Sozina.

"Dogovoreno je da redovnih deset polazaka linijskog prevoza od Podgorice do Cetinja i dalje saobraćaju na tom pravcu u istim terminima, a istovremeno da se nastavak linija prema primorju odvija preko tunela Sozina ili Paštrovske gore. Dogovoreno je i da nakon osposobljavanja pješačke staze od Lapčića do Markovića u dužini od 100 do 200 metara prevoz putnika do i od staze organizuju opštine Cetinje i Budva u dogovoru sa lokalnim prevoznicima", navodi se u saopštenju.

Autobuska stanica u Podgorici će prevoznike osloboditi duplog plaćanja peronizacije za polaske ka Cetinju.

"Predstavnici sve tri opštine su u saradnji sa Ministarstvom saobraćaja i pomorstva pokazali punu spremnost za obezbjeđenje uslova za redovno odvijanje saobraćaja u situaciji izazvanoj pojavom ovog klizišta", navodi se u saopštenju.

Što se tiče zahtjeva za oslobađanje od putarine kroz tunel Sozina, on je ocijenjen kao neosnovan zbog postojanja alternativnih putnih pravaca, ali i narušavanja principa jednake obaveze plaćanja utvrđene naknade za sve korisnike objekata na putnoj infrastrukturi.

Sastanku su, pored ministra saobraćaja i pomorstva Ivana Brajovića sa saradnicima iz Direktorata za drumski saobraćaj i Direkcije za saobraćaj, prisustvovali i gradonačelnik prijestonice Aleksandar Bogdanović, predstavnci nadležnih Sekretarijata za saobraćaj opština Budva i Podgorica, direktor Monteputa, predstavnici Udruženja prevoznika i Privredne komore Crne Gore.

Galerija

Bonus video: