SSCG i USSCG članice Evropske konfederacije sindikata

206 pregleda 2 komentar(a)
Marko Nikčević, Srđa Keković, Foto: EKS
Marko Nikčević, Srđa Keković, Foto: EKS
Ažurirano: 11.03.2015. 14:43h

Na sjednici Izvršnog odbora Evropske konfederacije sindikata (EKS), održanoj 10. i 11. marta u Briselu, Unija slobodnih sindikata Crne Gore i Savez sindikata Crne Gore postale su punopravne članice ove međunarodne sindikalne organizacije.

Kroz članstvo u EKS-e, USSCG i SSCG dobiće snažnu podršku u težnji ovih centrala da evropski socijalni model postane i crnogorska realnost.

"Prijem u evropsku porodicu sindikata je još jedna potvrda da smo na dobrom putu reformi i izražavam zadovoljstvo što su naši napori prepoznati u Evropi i međunarodnoj sindikalnoj sceni uopšte. Evropska konfederacija sindikata ima jasne ciljeve, a da bi se oni ostvarili neophodan je konstantan rad na modernizaciji i povećanju efikasnosti sindikata, sa akcentom na odgovornom radu i realnim potrebama članstva. U dosadašnjoj praksi sindikat se više bavio posledicama nekih odluka u čijem kreiranju nije učestvovao. Nažalost, koliko je to nezahvalan posao, znamo i okviru SSCG, jer smo u poslednje vrijeme bili prinuđeni da se više bavimo negativnim posljedicama odluka nekadašnjih funkcionera, naših bivših članova, nego onim što je naš osnovni zadatak", rekao je generalni sekretar Saveza sindikata (SSCG), Marko Nikčević.

Dodao je da je na Izvršnom odboru EKS, naglašena neophodnost reformi u sindikatu.

"Očekujem da ćemo sada, kao punopravni član EKS, biti i u prilici da više utičemo na proces evropskih integracija naše zemlje, jer one ne podrazumijevaju ekskluzivni proces rezervisan za političke elite, već proces u kojem učestvuju svi segmenti društva, jer se integracije odnose cjelokupno društvo“, rekao je Nikčević.

Generalni sekretar USSCG Srđa Keković je rekao da je Unija slobodnih sindikata Crne Gore od svog nastanka do danas nastojala da se aktivnije uključi i bude prisutnija u akcijama i odnosima sa sindikatima Evrope i svijeta.

"Naši napori na ostvarenju ovog, jednog od najznačajnijih programskih ciljeva, krunisana je, najprije, prijemom u Međunarodnu konfederaciju sindikata, a sada i u Evropsku konfederaciju sindikata. Uz podršku EKS i MKS nastavićemo da razvijamo međunarodnu sindikalnu saradnju s ciljem jačanja međusobnog razumijevanja, razmjene ideje i iskustava, sindikalne solidarnosti, širenja integracionih procesa i ostvarivanja sindikalnih prava i sloboda. Na to nas posebno primoravaju procesi globalizacije. Zajedno sa kolegama iz SSCG koji su, zajedno sa nama, zvanično ušli u evropsku sindikalnu porodicu, kroz odgovarajuće evropske i međunarodne institucije i projekte jačaćemo poziciju sindikata u Crnoj Gori i još odlučnije sprovoditi aktivnosti na stvaranju povoljnijeg ambijenta za život i rad građana Crne Gore“, rekao je Keković.

Evropska konfederacija sindikata je organizacija kojoj je primarni cilj borba za fundamentalne socijalne vrijednosti kao što su: visok nivo socijalne zaštite, pravo na kvalitetno radno mjesto, socijalnu koheziju i inkluziju, pravo na zaštitu na radu, usklađivanje evropskih standarda sa nacionalnim zakonodavstvom jednake mogućnosti za sve. EKS broji 85 nacionalnih sindikalnih centrala u 36 evropskih zemalja.

Pravo na članstvo imaju nacionalne sindikalne centrale iz zemalja EU, kao I zemalja kandidata za članstvo u EU. Na današnjoj sjednici Izvršnog odbora EKS, pored SSCG i USSCG, u punopravno članstvo primljen je Savez Sindikata Makedonije. EKS je na nivou EU socijalni partner na nivou sa Evropskom komisijom i udruženjem poslodavaca Evrope BUSINESSEUROPE.

Bonus video: