"Nikšić će se boriti sa problemom trgovine ljudima"

„Samo zajedničkim snagama možemo uraditi da budemo bolji i uspješniji ida identifikujemo te probleme u lokalnim sredinama i koliko možemo da identifikujemo potencijalne žrtve. Nikšić je prednjačio proteklih godinu u djelu identifikacije potencijalnih žrtava i njihove zaštite“
53 pregleda 0 komentar(a)
Zoran Ulama, Foto: Svetlana Mandić
Zoran Ulama, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 11.03.2015. 12:40h

Nacionalni kordinator za borbu protiv trgovine ljudima Zoran Ulama razgovarao je danas sa predsjednikom Opštine Nikšić Veselinom Grbovićem, načelnikom Centra bezbjednbosti Miloradom Žižićem i predstavnicom NVO “Centar za romske inicijative” Fanom Delijom o problemu ugovorenih brakova i prosjačenja.

“Pokušaćemo da napravimo zajednički tim da bi spriječili da toga ima što manje kod nas. Cilj nam je da preventivno djelujemo i Opština je predložila da učestvuje u tom timu, kao i da i finansijski podrži taj rad. Nadam se da ćemo imati uspjeha u tome“, kazao je Grbović.

Ulama je istakao da je namjera Kancelarije za borbu protiv trgovine ljudima da se težište aktivnosti prebaci na lokalni nivo i da će mjerilo uspjeha na nacionalnom nivou biti upravo postignuti rezultati u opštinama.

„Samo zajedničkim snagama možemo uraditi da budemo bolji i uspješniji ida identifikujemo te probleme u lokalnim sredinama i koliko možemo da identifikujemo potencijalne žrtve. Nikšić je prednjačio proteklih godinu u djelu identifikacije potencijalnih žrtava i njihove zaštite“, kazao je Ulama.

Pohvalio je dobru saradnju sa nikšićkim Centrom bezbjednosti, kao i NVO – „Ceentar za romske inicijative” i „SOS Nikšić“.

Prema njegovim riječima istraživanje je pokazalo da je najviše djece prosjaka za vrijeme turističke sezone, kao i da najveći broj te djece dolazi iz zemalja regiona, poput Kosova i Albanije.

„Naše istraživanje je pokazalo da su djeca prosjaci kod nas u najvećem procentu eksploatisana od njihovih roditelja, tako da nije dovoljno da samo radimo sa djecom, već moramo raditi i sa njihovim roditeljima. Prošnja na ulicama otvara vrata svim drugim oblicima krivičnog dijela trgovine ljudima“, istakao je Ulama.

Važan segment u cilju suzbijanja problema kao što je prosjačenje i trgovina ljudima je dobra regionalna saradnja i Crna Gora je, kazao je Ulama, već potpisala nekoliko bilateralnih sporazuma koji se odnose na što bolju identifikaciju i zaštitu žrtava i krivičnog gonjenja.

„Prepoznati smo kao zemlja tranzita, manje kao zemlja porijekla i krajnje destinacije. Ulaskom u EU bićemo mnogo interesantni kao zemlja destinacije jer žrtve obično idu za boljim životom i mnogi rizikuju da upadnu u zamku trgovaca ljudima. Država Crna Gora sa pravom se može svrstati u red država koje se energično suprostavljaju svih oblicima organizovanog kriminala“, istakao je nacionalni kordinator za borbu protiv trgovine ljudima.

Trgovina ljudima do 2025. prva na ljestvici

Do 2025.godine, prema istraživanju koje su uradili Amerikanci, trgovina ljudima će biti prva na ljestvici organizovanog kriminala.

„Danas su to droga i oružje, pa onda trgovina ljudima, a do 2025. biće obrnuto. To nije teško objasniti - mali je ulog, a veliki profit. Imate živo biće koje možete na hiljadu i jedan način da eksploatišete“, kazao je Ulama.

Kancelarija je inicirala izmjenu krivičnog zakonika u djelu koji se odnosi na prevremeno sklapanje brakova i trenutno se vladinom skloništu nalaze dvije žrtve kojima je pružena sva neophodna pomoć.

Bonus video: