Klizište u Markovićima zaustavljeno, pravi se pješačka staza

Načelnik Službe zaštite i spasvanje Zdravko Šljukić kazao je situcija na terenu dobra
58 pregleda 21 komentar(a)
Markovići, klizište, Foto: Vuk Lajović
Markovići, klizište, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 10.03.2015. 15:23h

Klizište u selu Markovići praktično je zaustavljeno, a građevinska operativa Direkcije za soabraćaj privodi kraju izgradnju pješačke staze, kako bi mještani okolnih sela, mogli da stignu do Budve.

Da je klizište stalo, svjedoči i to da tokom noći nije bilo novih pomjeranja, te iskliznuti magistralni put, i porodična kuća Milivoja Markovića ostala je na istim pozicjama kao i prekjuče.

Samostalni savjetnik u Direkciji za soabraćaj Dušan Kokić, koji rukovodi radovima, kazao je da intervencijom zaustavili su u značajnoj mjeri klizište.

„Ono je još aktivno, ali su pomjeranja još mala, tako da se mogu i zanemariti. Trenutno smo angažovani na probijanju privremenog puta kako bi olakšali pješačku komunikaciju. Uporedo radimo geositražne radove kako bi utvrdili tačnu dubinu klizne ravni. Sljedeći naš korak je, na osnovu utvrđene geomehanike sa terena, pristupićemo izradi potpornih konstrukcija sa gornje strane puta i na taj način pokušati zaustaviti brdo koje klizi, a onda ćemo preći na donju stranu puta gdje ćemo takođe izgraditi konstrukciju, izgraditi novu trasu, čime bismo uspostavili soabraćaj na ovoj dionici“, kazao je Kokić.

On je kazao a prvi rezultati istraživanja ohrabruju da nije u pitanju duboko klizište, od čega zavisi i tehničko rješenje za izradu nove putne trase.

„Dužina klizišta po osi puta je 120 metara, poprečno sa gornje strane prema Lapčićima je nešto oko 300 metara i ispod puta prema selu Mažići je 70 metara. To je pojas zahvaćen klizište. Put je skliznuo u odnosu na postojeću osu nekih 15- tak metara“, kazao je Kokić.

Načelnik Službe zaštite i spasvanje Zdravko Šljukić kazao je situcija na terenu dobra.

„Tokom noći nije bilo novih pomjeranja tla, otvorili smo potok, i voda je preusmjena. Probili smo kanale za odvod vode koja je najveći problem pravila u selu Možići. Voda se nakupila i vršila veliki pritisak i postojala je opasnost da se otvori klizište kao i u Markovićima. Obišli smo kompletna teren, nema više pritiska vode, nema opsnosti", rekao je Šljukić.

Upitan da li bi nove padavine mogle da izazovu klizište, Šljukić je kazao da prema meterološkom izvještaju, u narednih sedma dana se ne očekuju obilnije padavine.

„Možda bude neznatnih padavina, ali to neće praviti problem“, kazao je Šljukić.

A nekadašnja trasa puta, koja je iskliznula, očišćena je i, dok Direkcija za saobraćaj nije izgradila sigurnu pješačku stazu, tokom jučerašnjeg dana poslužila je brojnim mještanima, sela Stanišići i Lapčići, kako bi došli do Markovića, a odatle automobilima ili autobusima išli u Budvu na posao ili školu.

Mještanin Lapčića Aleksandar Franeta, navodi da je situcija dobra, jer se može proći preko terena koje je klizištem zahvaćeno.

“Snalazimo se nekako, kolima dovodimo djecu do mjesta gdje je put uništen klizištem, onda idemo pješice, pa sa druge strane, oni čekaju đački autobus, koji ide do Markovića. To je jedini način. Teško je i sa snabdijevanjem, ili idemo kolima do cetinja, ili trgujemo u Budvi, tako što jednim kolima prevozimo do Markovića, a onda pješke gdje nas ponovo čekaju naši parkirani automobili“, kazao je Franeta.

Prema njegovim riječima kao jedna od alternativa, za kolski put mogao bi biti i stari austrougarski put, koji postoji, ali ga je potrebno raskrčiti.

Bonus video: