Zamjerke na helidrom Pitera Manka: Dozvola pod znakom pitanja

ACV je, naime, u tehničkoj dokumentaciji koju im je na davanje saglasnosti dostavio MORT, našla brojne manjkavosti i nelogičnosti o čemu su obavijestili resor ministra Branimira Gvozdenović
343 pregleda 5 komentar(a)
Helidrom, Foto: Siniša Luković
Helidrom, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 09.03.2015. 17:32h

Ministarstvo održivog razvoja i turizma (MORT) dalo je dozvolu za gradnju međunarodnog helidroma Porto Montenegro u Tivtu, ali je neizvjesno da li će im Agencija za civilno vazduhoplovstvo (ACV) izdati odobrenje za korišćenje.

ACV je, naime, u tehničkoj dokumentaciji koju im je na davanje saglasnosti dostavio MORT, našla brojne manjkavosti i nelogičnosti o čemu su obavijestili resor ministra Branimira Gvozdenovića.

ACV je lani nakon samo nekoliko letova, rješenjem inspektora sigurnosti vazdušnog saobraćaja, zabranila korišćenje „privremenog sletišta“ za helikoptere u Porto Montenegru, a koje se nalazilo na istoj lokaciji na kojoj kompanija kanadskog magnata Pitera Manka, sada namjerava da izgradi međunarodni helidrom površine 4.200 kvadrata.

MORT je Porto Montenegru nedavno izdalo građevinsku dozvolu, iako u važećoj dokumentaciji ne postoji planski osnov za to.

„ACV posebno ukazuje da se izdavanjem građevinske dozvole, na osnovu priložene tehničke dokumentacije i samom izgradnjom ovog objekta, helidrom ne može upotrebljavati, već ACV prethodno sprovodi poseban postupak sertifikacije helidroma za obavljanje zahtjevanih operacija, odnosno pružanje usluga u skladu sa odredbama Zakona o vazdušnom saobraćaju.... Smatramo da bi investitor morao uzeti u razmatranje konstatovane primjedbe i zapažanja jer će ti elementi biti od značaja prilikom odvijanja upravnog postupka u cilju sticanja odobrenja za upotrebu ovog helidroma“, stoji u dopisu koji je pomoćnik direktora ACV Renato Brkanović još 22. avgusta prošle godine uputio direktoru Direktorata za građevinarstvo u MORT-u Danilu Gvozdenoviću, a koji su “Vijesti” dobile na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama.

U dokumentu stoji da je ACV dala formalnu saglasnost na tehničku dokumentaciju - glavni projekat helidroma, koji su izradili projektantski biro „AG Infoplan“ iz Nikšića i „Cepting“ iz Beograda, te izvještaj o njegovoj reviziji.

Istovremeno, konstatovano je da ta dokumentacija „prejudicira određena rješenja u pogledu upotrebe budućeg helidroma u vezi sa zahtjevanim procedurama i postupcima“.

ACV je taksativno nabrojala čak 21 manjkavost planova koje je za svoj helidrom priložila kompanija Pitera Manka, naglašavajući da neki od njihovih aspekata pretenduju da uređuju i čitav sistem funkcionisanja vazdušnog saobraćaja u Crnoj Gori. Tako, između ostalog, Porto Montenegro u svom projektu predviđa da za potrebe letjenja helikoptera sa njihovog helidroma tokom noći kada inače, ne radi Aerodromska kontrola letjenja Tivat, „terminalna kontrola letjenja aerodroma Podgorica preuzima nadležnost za vazdušni prostor Aerodromske kontrole letjenja Tivat“.

„Ovo je izvan ingerencija podnosilaca projekta, te ovaj dio ne smatramo relevantnim“, poručio je u dokumentu MORT-u i Mankovim menadžerima pomoćnik direktora ACV Renato Brkanović.

U njegovom dopisu stoji da tehnička dokumentacija helidroma nigdje ne pominje ograničenja u pogledu buke i emitovanja štetnih gasova iz motora helikoptera, a plan je i da se posijeku borovi u tivatskom gradskom parku jer predstavljaju “prepreku”, iako sječa tog drveća nije dozvoljena. Oni koji su radili plansku dokumentaciju, predvidjeli su letove iznad najgušće naseljene oblasti u Tivtu - Seljanova, dok su preleti zabranjeni iznad elitnog naselja i marine Porto Montenegro.

“Razlozi uvođenja zabrane letova iznad Porto Montenegra navode se na osnovu 'preporuka' investitora koje pritom, ne pokazuju logičnu vezu... Pobrojana argumentacija je neubjedljiva u pogledu potkrepljivanja teze o 'povoljnosti lokacije helidroma' i predložene 'zone zabranjenog letjenja”, stoji u dokumentu ACV.

Bonus video: