Nacionalno priznanje Osnovnoj školi "Njegoš" sa Cetinja

Inicijativu za dodjelu odlikovanja pokrenuli su likovni umjetnik Luka Lagator i književnik i književni kritičar Žarko Đurović, kao i bivši učenici te škole
407 pregleda 3 komentar(a)
Osnovna škola Njegoš Cetinje, Foto: Arhiva "Vijesti"
Osnovna škola Njegoš Cetinje, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 09.03.2015. 16:30h

Najstarija obrazovna ustanova u Crnoj Gori, cetinjska Osnovna škola „Njegoš“, danas je, ukazom predsjednika Filipa Vujanovića, dobila nacionalno priznanje. Iz kabineta gradonačelnika je saopšteno da je ministarka nauke Sanja Vlahović priznanje uručila direktorici te obrazovne ustanove, Novki Milošević, povodom 180 godina rada.

Inicijativu za dodjelu odlikovanja pokrenuli su likovni umjetnik Luka Lagator i književnik i književni kritičar Žarko Đurović, kao i bivši učenici te škole. U saopštenju se navodi da je tokom svečanosti naglašeno da je riječ o „temeljnoj instituciji i luči crnogorskog prosvjetiteljstva“. Vlahović je kazala da je država ponosna na OŠ „Njegoš“, podsjećajući da je ona utemeljila crnogorski obrazovni sistem.

„Ponosni smo što je upravo 1834. godine vladika Petar II Petrović Njegoš osnovao prvu školu. Ponosni smo sada, kad smo u procesu evropskih integracija, na činjenicu da je Crna Gora odavno zapravo u Evropi, prema kojoj smo otvorili obrazovno – prosvjetiteljski prozor prije 181 godinu”, poručila je ona. Prema njenim riječima, upravo ta škola je jedna od onih koje su, kako je rekla, iznjedrile generacije kojima se Crna Gora ponosi.

Gradonačelnik Prijestonice, Aleksandar Bogdanović, čestitao je rukovodstvu, nastavnom kadru, učenicima, kao i svima koji su dio uspješne istorije OŠ „Njegoš“ na značajnom državnom priznanju. „Ova je institucija, svojim počecima i svojim trajanjem, imala suštinsku ulogu za Cetinje i Crnu Goru. Dug je niz onih koji su, stičući znanje u njoj, ostavili traga u crnogorskim intelektualnim, institucionalnim, diplomatskim i društvenim tokovima“, poručio je on.

Mnogo je, kako je naveo, onih koji su, sa vrijednostima usađenim u ovoj instituciji, gradili Crnu Goru, „uspostavljajući savremene standarde, predvodeći reformističke procese, stvarajući time i nove, svijetle paragrafe naše istorije“. „Svi ti ljudi, procesi i pojave – sve to neraskidivo je vezano za ovu školu, prvu, onu koja danas nosi ime svog osnivača. I zato, ova institucija ističe se svojom veličinom, ne samo istorijskom, već i onom kakvu ima i danas“, rekao je Bogdanović.

Prema njegovim riječima, sve to potvrđuje da je ukaz zavrijeđen posvećenošću i rezultatima, koji, kako j naveo, u kontinuitetu traju već 180 godina.

Milošević je zahvalila za značajno priznanje, navodeći da ono predstavlja nagradu za cjelokupan kolektiv. „Ovo priznanje, prije svega, doživljavam kao nagradu za pregalaštvo svih nas u školi. Obrazovanje predstavlja temelj za cjelokupan razvoj društva. Dragocjen je duh koji može jednu školu učiniti takvom, da bude elitna i na vrhu“, poručila je Milošević.

Lagator je kazao da je ponosan što se nalazi u školi odakle je potekla rijeka čijom je maticom krenulo crnogorsko obrazovanje.

„Želim da OŠ „Njegoš“ i dalje pronosi luču koju je ponijela u samom startu, a ona ne pripada samo školi, već i Cetinju kao biseru Crne Gore“, naglasio je Lagator. Đurović je rekao da priznanje doživljava kao vraćanje duga školi.

„Današnje priznanje doživljavam kao vraćanje duga školi koja je iznjedrila 180 generacija učenika, koji su na ovom mjestu sticali životne lekcije. Priznanje obavezuje i sadašnje i buduće generacije na natprosječne uspjehe u radu“, rekao je Đurović.

Bonus video: