Monteput: Vlada će odlučiti o naplati prolaza kroz Sozinu

“Monteput je državno preduzeće i radi u skladu sa odlukama Vlade Crne Gore tako da će i u ovom slučaju ispoštovati svaku njenu odluku. Sa naše tačke gledišta male su šanse da se prihvati Tuponjin prijedlog, jer je to mnogo kompleksnije pitanje od obećanja i davanja odgovora iz rukava”
126 pregleda 7 komentar(a)
Tunel Sozina, Foto: Arhiva Vijesti
Tunel Sozina, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 09.03.2015. 15:08h

Eventualna odluka da se građanima ne naplaćuje prolaz kroz tunel Sozina u nadležnosti je Vlade, saopštili su iz preduzeća Monteput, navodeći da su male šanse da taj predlog bude prihvaćen. Osman Nurković, direktor Monteputa koji upravlja Sozinom, rekao je da nijesu raspravljalo o predlogu šefa poslaničkog Kluba Pozitivne, Gorana Tuponje, da građanima ne bi trebalo naplaćivati prolaz kroz tunel dok ne bude normalizovan saobraćaj na putu Cetinje-Budva.

“Monteput je državno preduzeće i radi u skladu sa odlukama Vlade Crne Gore tako da će i u ovom slučaju ispoštovati svaku njenu odluku. Sa naše tačke gledišta male su šanse da se prihvati Tuponjin prijedlog, jer je to mnogo kompleksnije pitanje od obećanja i davanja odgovora iz rukava”, kazao je Nurković agenciji MINA. Tunel Sozina otvoren je 13. jula 2005. godine, a ukupna vrijednost investicije je 75 miliona eura, od čega je dvije trećine uložila Vlada, a ostatak od 24 miliona eura je obezbijeđen kreditom Evropske investicione banke.

Nurković je ocijenio da je Tuponjin prijedlog “čisto populistički”, bez sagledavanja situacije u kojoj posluje to preduzeće i posljedica koje bi takva odluka izazvala. “Kroz tunel Sozinu saobraća se 24 sata dnevno, 365 dana u godini i potrebno je obezbijediti normalan rad, održavanje, obezbjeđenje i funkcionisanje tog objekta koji je mnogo kompleksniji za održavanje i čuvanje nego što to vidi i zna laička javnost”, rekao je Nurković.

On je kazao da žali zbog svega što se dešava na putu Budva-Cetinje i ukazao na to da postoji alternativa toj saobraćajnici. „Sigurno nije adekvatna zamjena za put na kojem se desio prekid, ali svakako da može da posluži građanima ukoliko nemaju mogućnost da plaćaju prolaz kroz tunel Sozinu“, zaključio je Nurković.

Bonus video: