Upozorenje: Sumnjivo sjeme stiže iz Albanije

Proizvođači se odlučuju na kupovinu sjemena i pesticida u susjednoj zemlji zbog nižih cijena, a dodatno uštede kada se organizuju, tako što jedan poljoprivrednik ode u Albaniju i kupi sjemena i ostali materijal za nekoliko proizvođača
121 pregleda 5 komentar(a)
Poljoprivreda, Foto: Arhiva Vijesti
Poljoprivreda, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 09.03.2015. 07:06h

Poljoprivrednici iz Malesije i Zete sve češće kupuju sjemena poljoprivrednih kultura i pesticide u Albaniji, čime umjesto u svoju, ulažu u poljoprivredu druge države, a kupovinom neprovjerenih sadnih materijala i hemije, rizikuju i kvalitet proizvoda koje će ponuditi tržištu.

Takav stav zastupa i vlasnik kompanije AD “Aligrudić”, koja uvozi sadni materijal, Mladen Aligrudić, koji je kazao “Vijestima” da se oko 40 odsto sjemena u Malesiji i Zeti ilegalno uvoze iz Albanije.

“Mi, legalni uvoznici, smo dovedeni u smiješnu situaciju. Ne znam zašto bi proizvođači sebe dovodili u bespotreban rizik, ako uzmemo u obzir da je Ministarstvo poljoprivrede uvelo akciju da za svako kupljeno sjeme za koje postoji fiskalni račun i deklaracija, vrati 50 odsto novca”, kazao je Aligrudić.

Proizvođači se odlučuju na kupovinu sjemena i pesticida u susjednoj zemlji zbog nižih cijena, a dodatno uštede kada se organizuju, tako što jedan poljoprivrednik ode u Albaniju i kupi sjemena i ostali materijal za nekoliko proizvođača.

“Kupovinom u regularnim poljoprivrednim apotekama, poljoprivrednik može da bude siguran da to što kupi vrijedi, ali nabavkom van legalnih tokova, sam snosi rizik”, kazao je Aligrudić.

Iz Uprave za inspekcijske poslove, međutim, tvrde da u ovoj godini, po evidenciji Fitosanitarne inspekcije nije bilo uvoza sjemenskog krompira i sjemena povrća uopšte, pa samim tim ni sjemena paprike i paradajza iz Albanije.

“Fitosanitarna inspekcija vrši nadzor nad uvoznim pošiljkama sjemenskog krompira, sjemena povrća - paradajza, paprike... sadnog materijala u skladu sa Zakonom o sjemenu, Zakonu o sadnom materijalu, kao i po Zakonu o zdravstvenoj zaštiti bilja. Uvoznici ili njihovi zastupnici u obavezi su da pošiljku prijave Fitosanitarnoj inspekciji, na graničnom prelazu iz bilo koje zemlje da se uvozi, pa samim tim i iz Albanije”, saopšteno je iz Uprave.

I carinska služba je, kako je odgovoreno, u obavezi da ukoliko nađe neprijavljenu pošiljku iz nadležnosti Fitosanitarne inspekcije, obavijesti inspekciju o prispjeću takve pošiljke, što i čine.

“Svaka prijavljena pošiljka mora biti pregledana i ukoliko zadovoljava propisane uslove Fitosanitarna inspekcija dozvoljava uvoz i carinjenje. Jedini registrovani prelaz za uvoz sjemenskog krompira, sjemena povrća, sadnog materijala, sredstava za zaštitu bilja i sredstava za ishranu bilja je granični prelaz Božaj prema Albaniji, na kojem radi Fitosanitarna inspekcija”, navodi se u odgovorima iz Uprave. Promet sjemenskog krompira, sjemena paradajza i paprike vrši se, kako su saopštili, u registrovanim objektima.

Poljoprivrednik iz Malesije Željko Milić kazao je da nikada nije kupovao sjeme iz Albanije, jer “ne vjeruje u njihove proizvode”, ali da se zbog nemaštine i neznanja, mnogi poljoprivrednici za to odlučuju.

“Sjemena krompira, paradajza, paprike je lako nabaviti preko granice. Cijena kese paradajza je 20 eura...Ozbiljni proizvođači ne prave sebi rizik za te pare, jer postoji mogućnost da je sjeme falsifikat”, kazao je Milić.

Cijene sjemena su, kako je kazao, uglavnom ujednačene, te ne treba bespotrebno rizikovati.

Malverzacije sa datumom proizvodnje

Aligrudić je kazao da cijene sjemenskih proizvoda i repro materijala u zemljama u regionu, variraju od pet do sedam odsto. “U Albaniji i na Kosovu je van svake logike, cijene idu i do 20 odsto ispod regionalnih”, istakao je Aligrudić.

On je kazao da je vidio da na kesici sjemena, kupljenog četvrtog januara, piše da je proizvedeno istog mjeseca, “što može uputiti na malverzacije, jer nije moguće da se tako brzo uveze”.

Aligrudić tvrdi da kod nas iz Albanije dospijevaju pesticidi svakakvog sastava. “Crna Gora je prihvatila listu materija koje su zabranjene u Evropi, ali u Albaniji to nijesu i koriste nešto što je Evropa davno odbacila”, istakao je Aligrudić.

Iz Uprave tvrde da se uvozom pesticida mogu baviti samo registrovani uvoznici upisani u Registar za uvoz sredstava za zaštitu bilja, te da se ne mogu baviti fizička lica.

“Uvoz pesticida vrši se na osnovu odobrenja Fitosanitarne Uprave, a nakon toga uvoznik pošiljku prijavljuje Fitosanitarnoj inspekciji na dalji postupak”, saopšteno je iz Uprave.

Bonus video: