Glendža: Prolazim golgotu, ali me neće slomiti

Nakon što je ukazao 2012. na sumnjive poslove u vezi sa javnom garažom u Budvi, došao je u situaciju da se bori za egzistenciju
248 pregleda 46 komentar(a)
Radomir Glendža (Novina)
Radomir Glendža (Novina)
Ažurirano: 08.03.2015. 14:51h

Poslije svega kroz što smo prošli moja porodica i ja, a to ne može da razumije niko dok to ne doživi, ipak bih uradio isto. Ne bih se niti jednog trenutka mislio što je moja građanska dužnost jer je u Crnoj Gori odvajkada važniji bio obraz i od života. Hoću da vjerujem da se to vrijeme može vratiti!

Ovako priča Radomir Glendža, najpoznatiji crnogorski „zviždač“, koji je, kao šef Službe javnih garaža Parking servisa u Budvi ukazao 2012. na sumnjive poslove vezane za javnu garažu u Rafailovićima kod Budve, koji su, prema njegovoj računici, oštetili Opštinu Budva za više miliona eura.

Protiv zakulisnih radnji počeo je da se bori 2008. godine, poslije četiri godine je počeo javno da govori o njima, podnosio je krivične prijave protiv bivšeg gradonačelnika Rajka Kuljače i čelnika Parking servisa, obraćao se tužilaštvu i najvišim državnim zvaničnicima pismima, ali ga niko nikad nije pozvao na razgovor.

Izviđaj stalno u toku

Od tužilaštva je povremeno dobijao odgovore da je slučaj povjeren tužiocu u Kotoru i da je „izviđaj u toku“. Posljednje takvo obavještenje mu je tužilaštvo poslalo 20. februara.

U međuvremenu je dobio otkaz. Došao je u situaciju da se bori za osnovnu egzistenciju.

Famozna garaža u Rafailovićima sa 260 parking mjesta je stavljena u probni rad 2008. Glendža je 8. avgusta 2008. dobio dopis od direktora preduzeća Dragana Liješevića “da se zbog nemogućnosti dobijanja dozvole za rad, rampe na garaži podignu, a radnici otpuste kućama”.

“Garaža je riješila problem parkiranja u Rafailovićima, ali preduzeće nije do danas zaradilo niti jedan cent. Izvođač radova, Yu Briv iz Kotora, nikada se nije vratio da garažu građevinski završi. Više je nego očigledno i zašto - jer im Opština Budva nije uplatila novac“, smatra Glendža, podsjećajući da su radovi ugovoreni na 2,5 miliona eura, a da su na kraju koštali čak 3,5 miliona.

U proljeće 2009. Glendža dobija obavještenje od direktora Liješevića da postoji interesovanje od NN osobe da garažu građevinski završi i da je uzme pod zakup, te da je pismo sa ponudom stiglo kod tadašnjeg gradonačelnika Rajka Kuljače.

Otkaz umjesto podrške

“Kada sam zaprijetio da ću obavijestiti javnost, od te namjere se odustalo. Potenciranje iste priče od strane Liješevića ponovo se dešava u proljeće 2012. Rekao sam da, ukoliko on neće da se bori da se garaža konačno preda našem preduzeću na upravljanje, ja hoću. Od tada do danas, moja porodica i ja smo prosli pravu golgotu“, ističe Glendža.

Dio pisma koje je Glendža uputio Vrhovnom držav n o m tužiocu i ministrima pravde i unutrašnjih poslova

Tražio je prijem kod novog predsjednika opštine Lazara Rađenovića, da bi onda sindikat preduzeća pokrenuo zbor radnika sa ciljem da se Glendža zaustavi. Predsjednik Sindikata Goran Bazović se pridružio Glendžinim kritičarima. Danas je Goran Bazović predsjednik Sindikata i pomoćnik direktora Parking servisa, a Glendža 3. septembra 2014. dobija otkaz na, kako tvrdi, montiranom disciplinskom postupku.

Posljednji odgovor koji je stigao iz tužilaštva

“Sada mi predstoje mukotrpni sudski postupci da povratim svoje radno mjesto, a čelni ljudi preduzeća su protiv mene podnijeli i tužbu za uvredu časti, tražeći mi hiljade eura pod motom da su oni pošteni ljudi, koji su cijenjeni u svojoj sredini. Možda bi trebalo da se zamisle da li je časno to što su omogućili da direktor preduzeće vodi šest godina sa završenom osnovnom skolom. Koliko je preduzeće sa takvim kadrom do sada uspješno poslovalo pokazuju višegodiŠnji minusi, a koliko je potrošio na reprezentaciju, gorivo, kupovinu skupih auta, itd., nadam se da će utvrditi nadležne institucije. I inspektori rada su konstatovali da ima samo osnovnu školu, odredili su Liješeviću rok od tri dana da nepravilnosti otkloni, ali su naprasno odustali od daljeg sprovođenja zakona”.

Država šalje poruku da ćutimo i trpimo

Izražavajući sumnju da su 3,5 miliona, koliko je koštala izgradnja garaže, završili u privatnim džepovima i da je zbog nenaplaćivanja parkinga do sada izgubljeno najmanje još toliko, Glendža je pisao i novom Vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću.

“Na moju veliku žalost, izviđaj je i dalje u toku, a kada će se konačno izaći sa tim da je pokrenuta istraga, a kasnije i podignuta optužnica, pokazaće vrijeme. Država od koje je trebalo da budem pohvaljen kao savjestan građanin, da na osnovu toga i drugi imaju hrabrosti da slične stvari urade, indirektno ili direktno šalje poruku da je najbolje da građani ćute i skreću pogled kada primijete kriminal... Kako ću prehraniti porodicu, školovati sinove, to do sada nije tangiralo nikoga. Moćnici su znali za sve ovo, kao i to da sam kreditno zadužen, pa su udarili tamo gdje su znali da će me dobro zaboljeti. Crnogorski nije da se čovjek žali, ali ni da trpi i ćuti“, kaže Radomir Glendža.

Kada je počeo da se obraća medijima, supruga mu dobila otkaz iz Vodovoda

Nakon što je iznio u javnost što se dešava sa garažom u Rafailovićima, Radomiru Glendži je bez posla ostala supruga, koja je radila u računovodstvu budvanskog Vodovoda.

„To je rezultat udruživanja članova opštinskog rukovodstva, poslovodstva u preduzeću, Upravnog odbora i sindikalne organizacije, kako bi mene zaustavili. To me nije pokolebalo, obratio sam se ponovo medijima jer sam vjerovao da ću na taj način skrenuti pažnju državnih institucija, da će me pozvati na razgovor i preduzeti sve zakonske mjere da se ispita cjelokupna priča. To se nije desilo ni tada, ni do dana današnjeg“, kaže Glendža.

O svemu je obavijestio i Delegaciju Evropske unije u Podgorici: „Od njih sam dobio odgovor da su sve što sam im dostavio proslijedili EK u Briselu. Iskazali su želju da ih i dalje informišem o razvoju situacije, uz odobrenje da o njihovom pismu mogu obavijestiti nadležne institucije, što sam i uradio“, kaže Glendža, koji je po profesiji brodomašinski inženjer.

Boro Lazović: Ne bi ga ti meni nijedan minut više ovdje radio

Bivši šef javnih garaža Parking servisa je u aprilu 2014. učestvovao na skupštinskom zasjedanju, kada se raspravljalo o Parking servisu.

Sve što je pričao snimljeno na CD-u: Boro Lazović (lijevo)

„Šef budvanskog DPS-a Boro Lazović me odmah napao, nije dao da mu repliciram i pokazao mi je vrata ako mi to ne odgovara. Radio je sve da ne dođem za govornicu i da me isprovocira. Neko iz opozicije mu je pročitao Poslovnik po kojem imam sva prava kao i odbornici, osim manje minutaže za diskusiju, tako da sam iskoristio i tu priliku da ukažem da je opljačkano 3,5 miliona eura od strane pojedinih rukovodioca Opštine Budva na ime izgradnje garaže u Rafailovićima i da nijedan cent nije uplaćen izvođaču radova. Govorio sam i o raznim malverzacijama i pljačkama u preduzeću, navodeći primjere. Negdje u toku rasprave, Boro Lazović mi je doslovce rekao: 'Ne bi ga ti meni ni jedan minut više radio u Parking servisu'“, podsjeća Glendža, koji cijelu raspravu ima snimljenu na CD-u.

Važno je da njihova djeca imaju, a naša...

Glendža smatra da je današnja slika crnogorskog društva, u kojem se zataškavaju visemilionske pljačke, više nego poražavajuća za sve časne građane.

„Oni su u većini dovedeni u situaciju da čuvaju i ono malo sirotinje koja im je preostala. Meni predstoji mukotrpna borba da sačuvam porodicu od daljeg propadanja, teški i skupi sudski procesi, a vidimo kako pravosuđe reaguje... Važno je da njihova djeca imaju, a naša neka se muče. Diplome fakulteta im služe da konobarišu, a osnovci neka vode preduzeća. Da li treba ćutati, da ne bude gore

Alarmantne poruke da je nekome ugrožen i biološki opstanak, porodična i lična egzistencija, ostaju mrtvo slovo na papiru. Niko ne pokazuje osjetljivost ili moralnu odgovornost za sudbinu časnih ljudi, priča o korupciji i organizovanom kriminalu ne para uši“.

Bonus video: