Magistralni put skliznuo pet metara, brdo se kompletno odronjava

Svi oni koji su danas bili na licu mjesta, zatekli su ih prave apokaliptične slike, nalik onima poslije razornih zemljotresa i velikih prirodnih nepogoda
73 pregleda 108 komentar(a)
Ažurirano: 08.03.2015. 19:29h

Brdo iznad mjesta Markovići bukvalno je krenulo da se kompletno odronjavna, a klizište je zahvatilo pojas u prečniku od kilometara, tako da je magistralni put jutros bukvalno „skliznuo" pet metara niže sa prethodne trase.

Pukotine na magistralnom putu još su se produbile tako da su na pojedinim mjestima i tri metra duboke, pa je i najavljena sanacija u trenutnim okolnostima, kada cijeli teren ne miruje, kako je "Vijestima" rečenom, još nemoguća.

Svi oni koji su danas bili na licu mjesta, zatekle su ih prave apokaliptične slike, nalik onima poslije razornih zemljotresa i velikih prirodnih nepogoda - pukotine u zelji i po par metara duboke, nakrivljene kuće, razrovani putevi.

Fotografije napravljene oko 15 časova

Fotografije napravljene oko 15 časova

Da klizište još nije mirno, te da postoji opasnost da osim kuće mještanina Milivoja Markovića, koja je bukvalno iskliznula iz temelja, svjedoči i porodična kuća staromještanske porodice Perovića, kojoj takođe prijeti opasnost.

Pripadnici budvanske službe zaštite i spasavanja obišli su kompletan teren iznad i ispod magistralnog puta, i šumski pojas je, kako je rečeno, praktično cijeli zahvaćen klizištem. Iako se do juče moglo kretati kroz šume, pukotine u zemlji i po metar i po duboke, koje su se pojavile usljed „kretanja brda“, onemogućavaju prolaz. Nekadašnje staze u kojim se moglo doći do kuća, praktično su uništene.

Naglašavajući da je situacja još teža na terenu nego prekjuče, kada je došlo do klizišta načelnik Službe zaštite i spasavanja Zdravko Šljukić kazao je da klizište i dalje je aktivno, te da je put još više urušen te propao gotovo pet metara.

On je kazao da je sa pripadnicima Službe jutros oko šest sati obišao kompletan teren sela Markovići, te da osim kuće Milivoja Markovića, postoji bojazan i za kuću Jovanke Perović, koja je ugrožena klizištem.

„Obišli smo i selo Mažići ispod magistralnog puta, za sada ne postoji opasnost po kuće. Primjetili smo da ipak, postoje pomjeranja na tlu, jer se, dok se krećete kroz šumu, čuje huk, koji nedovosmisleno ukazuju da su se formiraju putkotine u zemlji. Svi oni koji su bili na terenu mogu znaju o čemu govorim, jer ti zvuci kojima odjekuje prostor, izazivaju nelagodu“, naglasio je Šljukić.

Prema njegovim riječima, teren je i dalje nestabilan, što sigurno otežava, najavljenu sanaciju od strane nadležnih institucija.

Opština i Direkcija za saobraćaj najavili su da će se prvo stvoriti mogućnost da se obezbijedi saobraćajna veza, kako bi mještani sela iznad Budve mogli doći do grada, kao i brojni učenici u škole.

Saobraćaj je i danas u prekidu na putu Cetinje-Budva.

Galerija

Bonus video: