Drobnjak: Predlog Damjanovića udar na temelje ravnopravnosti

„Teško je izvagati i osjećaj i finansijsku situaciju u porodicama koje se decenijama i više bore da postanu roditelji, pa to ne ostvare, a to utiče i na zdravlje i na finansije te porodice“, kazala je Drobnjak
67 pregleda 3 komentar(a)
Nada Drobnjak, Foto: Savo Prelević
Nada Drobnjak, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 08.03.2015. 13:19h

Izmjene Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, koje je predložila Socijalistička narodna partija (SNP), predstavljaju udar na temelje ravnopravnosti muškaraca i žena, smatra poslanica Demokratske partije socijalista, Nada Drobnjak.

Poslanik SNP-a Aleksandar Damjanović predao je u skupštinsku proceduru predlog dopuna tog Zakona kojima je, između oostalog, predviđeno da zaposlene žene koje rode troje ili više djece, nakon 25, odnosno 15 godina staža, imaju pravo na doživotnu mjesečnu naknadu.

Drobnjak je ocijenila da je to „jedna krajnje populistička ideja, zamotana u fini papir sa mašnicom, da bi žene to prihvatile i progutale“.

„Po meni je ovo nešto što direktno udara u temelje ravnopravnosti muškaraca i žena“, kazala je Drobnjak agenciji MINA.

Ona je rekla da je potpuno svjesna da žene rade ogroman nevidljivi rad, i da ulože makar tri puta više vremena od muškaraca u poslove u porodici koje niko ne primjećuje i ne vrednuje.

Drobnjak je podsjetila da je svojevremeno i Svjetska banka uradila istraživanje koje je pokazalo da bi, kad bi nestao taj rad, nastupio ekonomski kolaps.

„Ali, rješenje nije u dobijanju mjesečne nadoknade zato što je neko majka“, naglasila je Drobnjak.

Prvo, kako je navela, zato što je jako teško izvagati koliki je to rad „i je li to jedno, dvoje, troje ili koliko već djece“.

„Teško je izvagati i osjećaj i finansijsku situaciju u porodicama koje se decenijama i više bore da postanu roditelji, pa to ne ostvare, a to utiče i na zdravlje i na finansije te porodice“, kazala je Drobnjak.

Prema njenim riječima, teško je govoriti i o tome da su majke idealni roditelji, i da pravo na tu naknadu ne može ostvariti otac koji je, kako je kazala, nekad i bolji roditelj, a svakako učestvuje u podizanju djece.

„Znači, hiljadu nepravdi je načinjeno kroz ovaj predlog koji, kao, treba da pomogne ženama“, smatra Drobnjak.

Ona je naglasila da ženama i muškarcima treba pomoći tako što će se promijeniti kulturni kontekst.

„Tako što će i žene i muškarci biti odgovorni roditelji, pa se neće znati ko će uzeti roditeljsko odsustvo, tako što preduzetnici i oni koji donose odluku o zapošljavanju neće 100 odsto biti sigurni da će sav teret podizanja djeteta pasti na pleća žene, pa ona neće biti podjednako konkurentna na tržištu rada“, pojasnila je Drobnjak.

Kako je kazala, treba raditi na promjeni „ugovora između muškaraca i žena, gdje će oni jednako raditi u sferi privatnog i javnog“.

„I gdje neće biti potrebe da se žena gleda samo kroz matericu, i da zbog toga što je dva, tri ili više puta rodila, ima pravo na penziju“, zaključila je Drobnjak.

Bonus video: