Na Žabljaku otvorena izložba domaće radinosti

225 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 08.03.2015. 13:37h

Na tradicionalnoj osmomartovskoj izložba domaće radinosti, koja je otvorena u domu Nacionalnog parka Durmitor postavljeno je oko 800 eksponata - pletenih, vezenih i tkanih ženskih ručnih radova i miških rezbarskih radova od drveta.

Zaintetesovani mještani i turisti mogu ih razgledati, i uvjeriti se u etnološko bogastvo ovog prostora, karakteristične ornamente tkanja, pletenja i vezena ali i na zanate koji nažalost odumiru.

Može se vidjeti i odjeća od valjanog sukna, ponjave i guberi, vezeni jastuci, vuneni džemperi, kape, šalovi, rukavice i gete. Drvoresci su, pored maketa stare arhitekture, izložili predmete za domaćinstvo od drveta, gusle i ikone.

"Cilj nam je nastavak i razvoj jedne dobre saradnje sa mjesnim stanovništvom i korisnicima prostora, pospješivanje domaće radinosti i očuvanje nekih zanata koji odumuru na ovom prostoru, a predstavljaju dio bogatog etnološkog nasledja ljudi durmitorskog kraja. Kao i svake godine najbolje radove ćemo nagraditi a jedan dio izloženih predmeta ćemo otkupiti i ponuditi turistima u našim prodavnicama suvenira", kaže direktor NP “Durmitor” Tomo Pajović.

Dodaje da izložba predstavlja nastavak dobre tradicije i dobre saradnje Nacionalnog parka "Durmitor" sa lokalnim stanovništvom i nastojanje da se poboljša turistička ponuda.

Izložba je nagradnog i prodajnog karaktera i biće otvorena narednih 10 dana nakon čega će žiri odabrati najbolje radove po svim kategorijama.

Galerija

Bonus video: