Rodna ravnopravnost nije ekskluzivitet urbanih sredina

101 pregleda 0 komentar(a)
žena, Foto: Shutterstock.com
žena, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 08.03.2015. 11:02h

Rodna ravnopravnost ne može biti ekskluzivitet glavnih gradova i urbanih sredina i obaveza države je da, kroz institucionalne mehanizme i osmišljenje programe podrške, pomogne poboljšanju položaja žena i u manjim sredinama, poručeno je iz Socijaldemokratske partije (SDP).

Forum žena SDP je, u susret 8. martu – Međunarodnom danu žena, pokrenuo projekat pod nazivom "Žene i njihovo učešće u ravnomjernom regionalnom razvoju".

Projekat, kako je objašnjeno iz Foruma žena SDP, ima za cilj ukazati na problem nedovoljne vidljivosti žena u manjim gradskim i seoskim sredinama, kao i na potrebu njihovog intenzivnijeg uključivanja u javni život lokalnih zajednica.

"SDP je partija koja u svom Programu i Statutu pridaje važno mjesto učešću žena i promovisanju njihove uloge u društvu i da rodna ravnopravnost nije i ne može biti ekskluzivitet glavnih gradova i urbanih sredina, te da je obaveza države da kroz institucionalne mehanizme i osmišljenje programe podrške, pomogne poboljšanju položaja žena i u manjim sredinama", poručeno je iz Foruma žena SDP.

Projekat će se, kako se navodi, realizovati kroz niz seminara i tematskih radionica, s naglaskom na opštinama na sjeveru Crne Gore, na kojima će se razgovarati i ponuditi riješenja za probleme sa kojima se susrijeću žene sa seoskih područja i u manjim gradskim sredinama.

Ti problemi su, kako se navodi, nezaposlenost, nemogućnost daljeg školovanja usljed otežane materijalne situacije roditelja, skriveno nasilje i diskriminacija nad ženama, njihova ugrožena samostalnost i ekonomska zavisnost, kao i nepostojanje kulturnog i društvenog života u koji bi žene imale mogućnost da se uključe.

"Projekat uključuje i aktivnosti, kao što je informatičko opismenjivanje žena, razvijanje vještina za preduzetništvo žena i njihovu kontinuiranu edukaciju, kako bi se osposobile da se efikasno izbore sa problemima sa kojima su suočene u tradicionalnim i patrijahalnim sredinama", kaže se u saopštenju.

Iz Foruma žena SDP poručuju da ne možemo i ne želimo svi živjeti u Podgorici i na primorju.

"Omogućite nam uslove za razvoj lokalnih sredina i na sjeveru Crne Gore i time nam dajte šansu da svojim znanjem i ženskim preduzetničkim potencijalom doprinesemo ravnomjernom regionalnom razvoju naše države", navodi se u saopštenju.

Bonus video: