Šest planinara zavijano na Komovima

“Opeateri OKC 112 su u stalnoj komunikaciji sa njima i prate razvoj situacije”, kazali su iz Direktorata
4 komentar(a)
Komovi, Foto: Facebook
Komovi, Foto: Facebook
Ažurirano: 07.03.2015. 19:09h

Planinari iz Srbije i Republike Srpske, koji su zavijani na planini Komovi, smješteni su u vikendica lokalnog mještanina, gdje im je obezbijeđena hrana, voda i grijanje dok se ne stvore uslovi za njihovu evakuaciju, saopšteno je iz Direktorata za vanredne situacije.

Kako su naveli iz Direktorata, u OKC 112 je u sedam sati i 28 minuta stigao poziv od jednog od planinara, koji je saopštio da je njih šestoro, od kojih dvije žene i četiri muškarca, zavijano na planini Komovi na katunu Štavna.

“Odmah po pozivu, Direktorat je preduzeo aktivnosti u smislu zbrinjavanja tih osoba, obezbijeđena im je vikendica lokalnog mještanina, koji im je dozvolio da se smjeste i u njoj borave najmanje sedmicu, uz obezbijeđenu hranu, vodu i grijanje”, kaže se u saopštenju.

Iz Direktorata su naglasili da je bilo kakva akcija evakuacije i izmještanja danas nemoguća, jer bi značila ugrožavanje života spasilaca, a helikopter ili motorne sanke je nemoguće angažovati zbog nepovoljnih meteoroloških uslova.

Planinari su na put krenuli prošle sedmice i planirali su da na crnogorskim planinama budu do četvrtka, ali su ih u tome omele nepovoljne vremenske prilike.

“Opeateri OKC 112 su u stalnoj komunikaciji sa njima i prate razvoj situacije”, kazali su iz Direktorata.

Prema njihovim riječima, situacija u Crnoj Gori danas je stabilnija u odnosu na prethodna dva dana, radi se na raščišćavanju magistralnih i lokalnih puteva, kao i na popravkama elektro-energetske mreže.

“Što se tiče spasilačkih aktivnosti, Direktorat je danas imao jednu akciju u okviru koje je, uz pomoć Službe zaštite i spašavanja Šavnik, Gorske službe spašavanja Nikšić i Odjelenja policije Nikšić organizovan prevoz bolesnik iz mjesta Bare u opštini Šavnik, koji je smješten u nikšićku bolnicu”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da bolesnik nije životno ugrožen, i da angažovanje helikoptera nije bilo moguće zbog nepovoljnih meteo uslova.

U Operativno-komunikacioni centar Direktorata za vanredne situacije 112 stizalo je najviše poziva iz seoskih područja, u kojima su građani zahtijevali dostavu hrane i ljekova, ili tražili da se očiste putevi.

“Takođe, bilo je zahtjeva za uspostavljanje komunikcije između članova porodica u onim mjestima gdje je došlo do prekida napajanja električnom energijom, ili prekida telefonske komunikacije usljed pražnjenja baterije mobilnih telefona”, naveli su iz Direktorata.

Oni su kazali da su o svim zahtjevima obavijestili lokalne službe zaštite i spašavanja, da su kontakti ostvareni sa svima koji su se obratili za pomoć, i da zajedno sa lokalnim službama zaštite i spašavanja koje su na terenu, Direktorat aktivno radi na rješavanju zahtjeva i praćenju razvoja situacije.

“Najugroženija područja u ovakvim okolnostima su ona koja imaju problema sa komunikacijom i neprohodinm putevima, prvenstveno seoska i paninska područja u opštinama Šavnik i Žabljak”, kaže se u saopštenju.

Navodi se i da je zbog pojave klizišta na lokalitetu Markovići, na putu Cetinje – Budva, u zasijedanju Opštinski štab za vanredne situacije Budva, “i uz pomoć Direkcije za saobraćaj i Ministarstva saobraćaja, vode se aktivnosti na rješavanju ovog problema”.

Iz Direktorata su ponovo apelovali na sve građane da se pridržavaju uputstava nadležnih organa, da ne kreću na put bez prijeke potrebe i da poštuju procedure kako ne bi doveli u opasnost svoj, a ni tuđi život.

Bonus video: