"REFORMA" SUDSTVA

Kome smeta sutkinja Nataša Bošković

Zašto Vesna Medenica, Blažo Jovanić i Mladen Vukčević pokušavaju da razriješe sutkinju Privrednog suda Natašu Bošković koja, za razliku od njih, nema mrlja u svojoj dosadašnjoj karijeri
625 pregleda 9 komentar(a)
Sudski savjet, Foto: Zoran Đurić
Sudski savjet, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 07.03.2015. 17:58h

"Napustite zgradu da ne zovemo obezbjeđenje", ovim riječima su iz zgrade Sudskog savjeta, krajem prošle nedjelje, ispratili troje novinara i jednog NVO aktivistu i onemogućili ih u naumu da prisustvuju sjednici Sudskog savjeta.

I pored obećanja da ćemo dobiti objašnjenje zašto je sjednica bila zatvorena za javnost, do danas ga nijesmo dobili. Zakon o Sudskom savjetu, kao i Poslovnik savjeta, garantuju javnost.

Čemu onda kršenje zakona i konspirativnost? Jedna od tačaka dnevnog reda bila je odlučivanje o prigovoru Nataše Bošković, sudije Privrednog suda u Podgorici, na odluku disciplinske komisije, koju čine Vesna Simović-Zvicer, Stanka Vučinić i Branimir Femić, od 29. januara ove godine. Tom odlukom Boškovićeva je zbog navodnog neurednog vršenja sudijske funkcije kažnjena novčano, smanjenjem plate 20 odsto u naredna tri mjeseca.

Na prošlonedjeljnoj sjednici se očekivalo da Bošković iznese argumente u svoju odbranu, kao i da argumentuje svoje tvrdnje o nezakonitom radu disciplinske komisije. Kako je novinarima onemogućeno prisustvo, Bošković je zatražila izuzeće predsjednika Sudskog savjeta Mladena Vukčevića. Pored Vukčevića, nekadašnjeg predsjednika izvršnog odbora DPS-a i šefa kabineta Mila Đukanovića, u Savjetu su predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica i ministar pravde Duško Marković, i Radoje Orović, Milić Međedović, Željka Jovović, Dobrica Šljivančanin, Loro Markić, Vesna Simović-Zvicer.

Postupak protiv sutkinje Bošković pokrenut je u septembru prošle godine, na predlog novoizabranog predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića, koji je u završnoj riječi u postupku pred disciplinskom komisijom tražio da se sutkinja Bošković razriješi funkcije. Disciplinska komisija nije uvažila taj predlog.

Iako je tražio njeno razrješenje, Jovanić tvrdi da sutkinja Bošković nije na njegovom ,,udaru''. Optužuje je da neuredno vrši sudsku funkciju, te da već duži period ne zakazuje ročišta i na drugi način odugovlači postupak.

Prema Monitorovim saznanjima sutkinja Bošković je u periodu 2013. i ranije godine, za koji je vršena kontrola imala više stotina predmeta godišnje. Do sada nije bilo pritužbi na njen rad niti zakonitost presuda koje je donijela. Međutim, ustalila se praksa da se sutkinji Bošković oduzimanju ,,osjetljivi'' predmeti i dodjeljuju drugim sudijama.

Bošković je sudija sa najdužim stažom u Privrednom sudu, sa preko 20 godina sudske prakse. U karijeri je vodila više sudskih sporova u kojima su okrivljeni dovođeni u vezu sa vrhom vlasti: sudski proces o kontroverznoj firmi Jube, za koju je tvrđeno da je paravan za organizovani šverc cigareta; parnica zloupotrebe novca prilikom zaprašivanja komaraca u Opštini Ulcinj; parnicu malih akcionara HTP Onogošt sa moćnicima iz HLT-a fonda; sporove KAP-a i EPCG, spor malih akcionara PKB-a i Pantomarket...

Svi ovi složeni sporovi bili su pod lupom javnosti, i prošli su bez kontroverzi što se tiče postupanja sutkinje Bošković. S druge strane, samo par mjeseci nakon što je preuzeo funkciju predsjednika Privrednog suda, Jovanić traži razrješenje sutkinje Bošković. Jovanić je jedan od aktera afere u Vrhovnom sudu, slučaja zloupotrebe službenog položaja i pronevjere više od 200.000 eura. Protiv njega je podnijeta krivična prijava koja je odbačena zbog nedostatka dokaza, a sva krivica je pala na blagajnicu u Vrhovnom sudu. Jovanićev brat Boro, bio je vozač Aca Đukanovića, a kao carinik je zbog primanja mita osuđen na godinu dana zatvora. Po preporuci Duška Markovića, pomilovao ga je Filip Vujanović.

Sutkinja Bošković kaže da Jovanić nije solo igrač, već da ispunjava direktive. Ona je pred disciplinskom komisijom ustvrdila da je inicijativa Jovanića "lični obračun jednog ili više moćnih pojedinaca i pokušaj da se na njenu besprekornu karijeru stavi mrlja''...

Čitajte opširnije u novom broju Monitora

Preporučujemo za Vas