Putari se izborili sa snijegom i desetinama lavina kroz kanjon Tare

0 komentar(a)
Ažurirano: 07.03.2015. 15:46h

Putari iz "Crnagoraputa" uspjeli su da se izbore sa snijegom i desetinama lavina putem kroz kanjon Tare, prema Mojkovcu, i na taj način omogućili komunikaciju iz Žabljaka prema centralnom i južnom dijelu države.

Njihovi napori da takvu komunikaciju uspostave magistralom preko Šavnika i Nikšića, još nijesu dali rezultate jer već treći dan vlada veliko nevrijeme.

U uslovima snijega, mećave i smanjene vidljivosti ne uspijevaju uspostaviti pohodnost.

U petak popodne i do kasno uveče uspjeli su, u reonu sela Grabovica, ukloniti ogromne količine snijega i drugog materijala koji se formirao u lavinskom procesu i sletio na put.

Izvor "Vijesti" kaže da je cjelokupan novi snijeg sletio na put sa strmina Ivice i dodatno ga prekrio u dužini od nekoliko stotina metara.

Neprohodnost tog puta razlog je da već tri dana iz Žabljaka ne kreću autobusi, izuzev onih prema Srbiji jer je put prema Pljevljima stalno prohodan.

Neprohodno je i prema žabljačkim selima, a snjegočistači Komunalnog preduzeća nastoje da u funkcionalno stane dovedu sve saobraćajnice u gradu i prigradskim naseljima. Akcije prema selima najavljuju sa smirivanjem vremena.

Neprohodno je i prema skijalištu Savin kuk.

Nastojanje snjegočistača "Crnagoraputa", koji održavaju taj pravac, da probiju smetove nije urodilo plodom jer je jaka mećava prekinula njihovu akciju.

Na prohodnost tog puta čeka grupa građana Srbije koji su u Virku okončali zimski alpinistički kurs.

Za njih neočekivana situacija primorala ih je da se nadležnima u Opštini obrate za pomoć u hrani u čemu im je udovoljeno, a hrana dostavljena motornim sankama Službe zaštite i spasavanja.

Galerija

Bonus video: