Lukšić: Društvo jednakih mogućnosti cilj kome teži Vlada

„Društva u kojima žene žive bez straha od nasilja, imaju jednak pristup obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti, kao i jednake političke i ekonomske mogućnosti su zdravija, prosperitetnija i mirnija, što je cilj kome teži crnogorska Vlada“, zaključio je Lukšić
2 komentar(a)
Igor Lukšić, Foto: Gov.me
Igor Lukšić, Foto: Gov.me
Ažurirano: 07.03.2015. 15:13h

Društva u kojima žene žive bez straha od nasilja, imaju jednak pristup obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti, kao i jednake političke i ekonomske mogućnosti, zdravija su, prosperitetnija i mirnija, što je cilj kome teži crnogorska Vlada, poručio je šef crnogorske diplomatije, Igor Lukšić.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija, Lukšić je danas učestvovao u tematskoj debati Generalne skupštine UN-a na visokom nivou, na temu unaprjeđenja rodne ravnopravnosti i osnaživanja žena i djevojčica kroz transformativnu post-2015 razvojnu agendu.

Lukšić je, kako se navodi, ukazao na jasnu činjenicu da žene, koje čine polovinu svjetske populacije, mogu i daju ključan doprinos u oblastima razvoja širom svijeta.

„Stoga su rodna ravnopravnost i unaprjeđenje položaja žena i djevojčica nezamjenljivi elementi razvojnog okvira nakon 2015. godine“, naveo je Lukšić.

On je istakao je aktivnosti koje Vlada Crne Gore preduzima na planu unaprjeđenja položaja žena i dostizanja rodne ravnopravnosti, u skladu sa Pekinškom deklaracijom i Platformom za djelovanje.

Lukšić je naveo da su ostvarenja kao što je veći procenat učešća žena u lokalnim parlamentima i u Skupštini Crne Gore, kao i sve veća zastupljenost žena u biznis sektoru, potvrda jasne političke posvećenosti i strukturnih napora ka ostvarenju međunarodnih standarda i pune jednakosti žena i muškaraca.

„Društva u kojima žene žive bez straha od nasilja, imaju jednak pristup obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti, kao i jednake političke i ekonomske mogućnosti su zdravija, prosperitetnija i mirnija, što je cilj kome teži crnogorska Vlada“, zaključio je Lukšić.

Događaj održan povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena, otvorio je generalni sekretar UN-a Ban ki-Mun, a uvodna obraćanja imali su predsjednik Generalne skupštine UN-a Sem Kutesa, predsjednice Hrvatske i Liberije, premijer Turske, kao i izvršna direktorica UN žene i generalni sekretar Organizacije za frankofoniju.

Bonus video: